Kaja Kann etendab Ikaaria mänge

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kann ja Helle Laas lavastuses "Ikaaria mängud".
Kaja Kann ja Helle Laas lavastuses "Ikaaria mängud". Foto: Siim Vahur

NUKU teatris esietendub 20. jaanuaril uuslavastus “Ikaaria mängud”, kus astuvad üles avangardse etenduskunstnikuna tuntud Kaja Kann ning nukunäitleja ja -lavastaja Helle Laas, kes tähistab selle rolliga oma 50 aasta lavajuubelit Nukuteatris.

Autor, lavastaja, kunstnik ja koreograaf Kaja Kann on “Ikaaria mängud” määratlenud žanrilt lastelavastuseks täiskasvanutele. Kannu sõnul leiab lavastusest nii psühholoogilist teatrit, ekspressiivset üle mängitud emotsiooni ja tsirkuseesteetikat kui ka uussiiruse võtteid ja jäljendamist. “On ka publikuga manipuleerimise võtteid, mida kasutati juba traditsioonilises tsirkuses ja mis on nüüdisaegses etenduskunstis veidi teisel kujul taas kasutusele võetud. Visuaalteatrit meil pole, kõike, mida me teeme, teeme ikka päriselt ja ei varju illusioonide taha. Üks nukk siiski on,” rääkis Kann. “Me mängime teineteisega,” sõnas Helle Laas. “Tähtis on see, kuidas mängida. Minu viimased tükid on hirmus tõsised olnud. Siin ma otsin seda vanainimese huumorit. Vanainimene, kes tahab veel noor olla.”

“Ikaaria mängud” on rangelt struktureeritud absurdikomöödia. Või – sõltuvalt vaatajast – tragöödia, kus vastandina töötavad uus ja vana, tekst ja tants, tsirkus ja teater, hea ja halb, õige ja vale, lind ja loom. Kann ja Laas.

Kahe väga erinäolise loovisiksuse koostööle on dramaturgina kaasa aidanud Madis Kolk. Lavastuses kasutatakse Daniil Harmsi, Kaja Kannu ja Helle Laasi tekste. Lavastuse helilooja ja -kujundaja on Kalle Tikas, valguskujundaja Madis Kirkmann ning ainsa nuku kunstnik Riina Degtjarenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles