Ungari noori kunstnikke inspireeris Eesti

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari kunstnike näituse “Märkmeid puukuurist” avasid Rakvere Galeriis Ungari Instituudi juhataja, kultuurinõunik Tamás Orosz ja programmijuht Siiri Erm-Nairismägi.
Ungari kunstnike näituse “Märkmeid puukuurist” avasid Rakvere Galeriis Ungari Instituudi juhataja, kultuurinõunik Tamás Orosz ja programmijuht Siiri Erm-Nairismägi. Foto: Meelis Meilbaum

Ungari noored kunstnikud Aniko Herbert, Zsófia Sztranyák ja Adél Hanna Tillmann on toonud Rakvere Galeriisse näituse “Märkmeid puukuurist” teosed, mis põhinevad mälestustel Eestist.

Näituse avamisel viibisid kunstnikud vaid mõttes, neid esindasid näituse Eestisse vahendanud Ungari Instituudi juhataja, kultuurinõunik Tamás Orosz ja programmijuht Siiri Erm-Nairismägi.

Tamás Orosz ütles, et tal on hea meel, et sai tuua kolme noore ungari kunstniku näituse Szolnoki sõpruslinna Rakverre, kus ta ise viibib teist korda elus. “Ungari Instituudi eesmärk on tutvustada nende tööd ja tegevust. Meile meeldib, kui ungari kunstnikel tekib side eesti kunstnikega, Eesti maastikega, kui nad saavad siit ideid loominguks,” kõneles ta.

Instituudi juhataja ütles, et hoolimata sellest, et noorte daamide teosed on paigutatud näitusel segamini, on näha, et kõigile meeldib väga töötada paberiga ja nende teostel on loodus.

“Eraldi tooksin ma välja Zsófia Sztranyáki, kes on Eestis käinud juba mitu suve. Tema oli see, kes aitas jõuda Muhu saarele loomelaagrisse teisel kahel kunstnikul,” kõneles ta. “Tema töö Läänemere lained sümboliseerivad tagasitulekut Eestisse,” ütles Tamás Orosz. Kultuurinõunik rõhutas, et tal on eriti suur rõõm tutvustada Rakveres näitust, mida sai enne vaadata Ungari Instituudis, ning ta on kindel, et kunstialane koostöö jätkub.

Edaspidist näituste vahetamist – suhtlust kunstikeeles – pidas Rakvere Galerii kuraator Riho Hütt suurepäraseks mõtteks.

Hütt nimetas näituse “Märkmeid puukuurist” paberipõhiste teoste eksperimentaalsust põnevaks ja sümpaatseks.

“Näitus on hästi ungaripärane, aga saad noorte inimeste mõttest aru nende piltide taga. Need pole efekti pärast tehtud, kunstnikud on puudutanud väga sisulisi teemasid. Kui neisse süveneda, minna iga pildi sisse, annab see palju,” lausus kuraator.

Ungari kunstnike näitus "Märkmeid puukuurist".
Ungari kunstnike näitus "Märkmeid puukuurist". Foto: Meelis Meilbaum
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles