Leppeta Brexit turistidele viisat kaasa ei too

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti teoks saamise korral muutub nii mõndagi.
Brexiti teoks saamise korral muutub nii mõndagi. Foto: TOLGA AKMEN/AFP

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul Suurbritannia lepinguta lahkumine Euroopa Liidust (EL) ei too turistidele kaasa viisanõuet, küll aga muutuvad paljud muud õiguslikud asjaolud EL-i ja Suurbritannia suhtluses.

Leppeta Brexiti korral laienevad nendele Briti kodanikele, kes tulevad pärast 29. märtsi Eestisse, kohustused, mis on sätestatud kõigi kolmandate riikide kodanike suhtes. See tähendab, et riiki pikaks ajaks tuleku korral võivad nad Eestis viibida kolm kuud viisavabalt ja peavad seejärel taotlema juba elamisluba, selgitas Reinsalu.

EL-i kodanikel, kes elavad Suurbritannias, tuleb taotleda uuesti Briti alalise elaniku staatust ja see kohustus laieneb ka nende pereliikmetele. Kui Eesti kodanik läheb pärast 29. märtsi Suurbritanniasse ja soovib seal pikemalt viibida, peab ta samuti täiesti uute migratsioonireeglite järgi taotlema alalise elaniku staatust.

Reinsalu sõnul on Suurbritannia deklareerinud, et Briti kõrgkoolides õppivatele üliõpilastele nad viisanõuet ei kehtesta, samuti pole viisat vaja turistina reisijatel.

Kui pärast 29. märtsi tahetakse sõita autoga Suur­britanniasse, on vaja leppeta Brexiti korral võtta rahvusvaheline roheline kaart. Sama on ka siis, kui keegi tuleb Suurbritannia registris oleva autoga Eestisse.

“Telefoniga lobisejad peaksid olema ettevaatlikud, kuna võivad tekkida täiendavad rändlustasud ja tulla suured sidearved,” ütles Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles