Põlulas sündinud lõhed on Pärnu jões kenasti kohanenud

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömees leidis Pärnu jõest ülaltpoolt Sindi paisu asukohta täiskasvanud lõhe.
Töömees leidis Pärnu jõest ülaltpoolt Sindi paisu asukohta täiskasvanud lõhe. Foto: Keskkonnaagentuur

Mullu sügisel lammutati Pärnu jõel asunud Sindi pais ja selle juures alustati väliujula süvendustöödega. Üks objektil töötanud kopajuhtidest “püüdis” oma suureks üllatuseks traktori laaduri abil priske, kaheksakilose lõhe.

Tõsi, kala ei olnud enam elus, kuid kudenud lõhe leidmine paisu asukohast ülesvoolu on kindel märk, et lõhe on mullu sügisel liikunud ülesvoolu kudema ning jõgi on taas kaladele avatud.

Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Herki Tuusi hinnangul näis tegemist olevat kudenud emalõhega. Sellele viidanud nähtavad tunnused ning ka asjaolu, et lõhe kõht ei olnud enam marjast punnis.

“Tundub, et see kala oli oma töö teinud ehk umbes 20 000 marjatera ära kudenud. Ilmselt laskus ta peale kudemist jõge mööda allapoole ja jäi Sindi väliujula juurde sügavamasse auku puhkama. Meie lõhede puhul juhtub ka seda, et osa neist hukkub pärast kudemist. Osa laskub aga merre tagasi ja nendest väike osa on korduvkudejad,” selgitas Tuus.

Üsna kindlalt saab väita, et leitud kala oli pärit RMK Põlula kalakasvandusest. Sellele viitab asjaolu, et tal puudus rasvauim, järel oli vaid pärast äralõikamist säilinud iseloomulik uimejupp.

See on märk, et kaks-kolm aastat tagasi toimunud Põlula lõhede asustamine Pärnu jõkke on olnud tulemuslik ja iseseisva lõheparve tekkimiseks on potentsiaal olemas. Kala leidmine viitab selgelt, et lõhed said Sindi paisu asukohast ülesvoolu pärast paisu mahavõtmist 2018. aasta sügisel.

Sindi paisu lammutamise projektijuhi, keskkonnaagentuuri töötaja Külli Tammuri sõnul ollakse tänu soodsatele ilmastikutingimustele ja lepingupartneri heale tööle ajakavast mõnevõrra ees.

Sindi-poolne jõeosa on piiratud pinnastammiga, praegu käib sealt vee ärapumpamine ja järgmisel nädalal alustatakse juba kärestiku rajamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles