Nädala kaja: pärjapunujate pidupäevad

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Samolberg-Palmi.
Eva Samolberg-Palmi. Foto: Meelis Meilbaum

Sel nädalal asetati kõvasti pärgasid. Kujutan ette, et pärjapunujate rakkus sõrmed ei jõudnud veel terveks saada, kui uus tellimus peale tuli. Sõdurite marsi saatel ja valge lume taustal kõndisid pintsakutes-lipsudes härrad ja mantlites daamid, ilmed tõsised ja pärjad näpus.

Huvitav oleks kokku lugeda, kui palju pärgasid asetati sellepärast, et eestlase aukohus on mäletada ajalooliselt tähtsaid sündmusi, kui palju aga sellepärast, et valimised on lähedal. Tõsise näoga Taavi Rõivast pole Virumaa Teataja fotograafidel, kellele pärjaaktsioonide pildistamine on igaaastane tegevus, õnnestunud siin varem fotosilma ette saada. Aga nüüd tuleb nägu teha, sest vaene poliitik on siia küüditatud.

Oleks ta aimanud, et talv nii lumerohke tuleb, küsinuks mees ilmselt mõnd pealinnale lähemat paika, kus kampaaniat korraldada. Nüüd muudkui uha mööda libedat Tallinna–Narva maanteed, aga kiruda ka nagu ei kõlba, sest valimiste eel peab riigimees olema rõõmus, näpud püsti. Haljalas avas uksed soodsate hindadega külalistemaja, hirmsa tuisuga leiab ulualuse kindlasti.

Oled õhtul poes saia ostmas ja kuuled, kuidas Kaja Kallas jutustab mahedal häälel oma kannatustest kahe ja pooleaastase lapsega Brüsselisse kolimisel, lapsehoidja leidmisel. Vintsutused missugused. Ostad saia ära, aga ei saa lahti mõttest, et Kajagagi pole olnud au siin varem kohtuda. Niisama, piimaletis või allahinnatud võipakkide riiuli ääres. Aga ei, tal niigi raske, las olla.

"Vabaerakond, rohelised ja Eesti 200 nopivad endi ridadesse need, kes kuhugi mujale justkui ei passi. Valimised on ka andestamise ja halastuse aeg."

Lõbusat kah. Kolleeg pajatas, kuidas küsis Jüri Rataselt küsimusi Lääne-Virumaa kohta. Peaminister oli viieteistkümneks sekundiks tardunud ja vuristanud seejärel ette kõik olulisemad punktid, alustades Tapa ujulast, lõpetades tasulise või tasuta ühistranspordiga. Viisteist sekundit – nii kaua võtab peaministril aega, et sisemisel kõvakettal olevast infotulvast see õige välja noppida.

Kõik see on nii ilus, et hakka või uskuma. Vabaerakond, rohelised ja Eesti 200 nopivad endi ridadesse need, kes kuhugi mujale justkui ei passi. Ripakil endised vallavanemad, üksiküritajad ja muidu vaesed. Valimised on ka andestamise ja halastuse aeg.

Aga tavainimesed ehk kõik need, kes parasjagu kuhugi ei kandideeri, on hädas liigse lumega. Naljaninad on juba ennustanud öösuusamaratoni peatset toimumist, sest lumi on siin püha. Kõik, mis taevas annab, peab kenasti maha jääma, ei tule inimene seda sonkima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles