Tapa loodab kaitseväelaste arvelt tulubaasi kasvatada

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordecon on Tapa kaitseväelinnakus ehitanud ka varem, 2017. aastal valmis näiteks uus kasarmu- ja sööklakompleks.
Nordecon on Tapa kaitseväelinnakus ehitanud ka varem, 2017. aastal valmis näiteks uus kasarmu- ja sööklakompleks. Foto: Marianne Loorents

Riigi kaitseinvesteeringute keskuse ja AS-i Nordecon töövõtuleping Tapa kaitseväelinnaku komplekteerimisala ehituseks tähendab enam kui 10-miljonilist investeeringut. Kuigi ala rajamine kohaliku omavalitsuse tulubaasis otseselt ei kajastu, loodab vald sellest kasu.

Tapa vallavanem Riho Tell ütles, et komplekteerimisala rajamine on nii-öelda kaitseväe teema ja otsest kasu omavalitsus sellest investeeringust ei saa. “Kui, siis ehk mõni kohalik alltöövõtja saab objekti ehitusel tööd,” täpsustas ta. “Aga mida elavamaks tegevus kaitseväelinnakus muutub, seda rohkem mõjutab see Tapa linna ja valda,” jätkas Tell. “Iga investeering tähendab uusi töökohti. Suureneb teenistujate arv, kes nii või teisiti kasutavad linnas ja vallas tegutsevate tsiviilasutuste teenuseid.”

Kohaliku omavalitsuse üks tuluallikatest on teatavasti üksikisiku tulumaks. Paraku pole enamik Tapa kaitseväelinnakus töötavatest-teenivatest inimestest valda sisse kirjutatud ja nõnda ei kasva nende arvelt ka Tapa valla tulubaas. “Jube raske on öelda, mitu eurot konkreetselt kaitseväelased eelarvesse panustavad,” rääkis vallavanem Tell. “Tulumaksu laekumine on iga aastaga Tapal kasvanud, aga eks oma osa ole ka majanduskasvul. Kaitseväelasi liigub Tapal palju, aga paraku pole nad Tapa valla alalised elanikud.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles