Kuidas orienteeruda valimiseelses ajas?

Marko Pomerants
, riigikogu liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu valimised on president välja kuulutanud ja märtsikuu esimese pühapäeva õhtuks on riigikogu uus koosseis valitud. Erakonnad on pöördeid üles võtmas. Seaduse kohaselt saavad riigikogu valimistel kandideerida ainult erakonnad.

Kõik kandideerijad ei pea olema erakonna liikmed, kuid suur osa on. Eestis on praegu 14 erakonda. See sügis tõi kolm nime poolest uut erakonda. Erakonna Rahva Tahe liikmetest ei tea avalikkus midagi muud kui selle eestvedajaid, aga eks või Lääne-Virumaalgi olla neid, kes nutitelefoni loosis osalemise käigus nimetatud erakonnaga liitusid. Eesti 200 ja Elurikkuse Erakonna ridades näeb treenitud silm juba vanade poliitikas olijate positsioonivõttu. Nende kahe puhul on küll tegu teineteisest täiesti erinevate nähtustega.

Lääne-Virumaal on Eesti väikseim valimisringkond viie mandaadiga, mis tähendab, et siin saab iga erakonna nimekirjas olla maksimaalselt seitse inimest: riigikogu valimise seaduse järgi võib kandidaatide arv ringkonnanimekirjas ületada mandaatide arvu ringkonnas kuni kahe võrra. Üleriigilises nimekirjas saab seega iga erakonna nimekirjas 12 ringkonna peale kokku olla 125 inimest. Nimekiri võib olla ka lühem, kui enamaks jõudu pole. Nii oli 2015. aasta valimistel Lääne-Virumaal Eestimaa Ühendatud Vasakparteil üks kandidaat – Tõnu Veerema, Eesti Iseseisvusparteil samuti – Toomas Tamm. Üldse oli Lääne-Virumaal eelmistel valimistel valida 10 erakonna vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles