Ilmar Talve – mees kolme kodumaaga

Kristjan Halg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo J. Virtanen rääkimas enda mälestusi Ilmar Talvest.
Timo J. Virtanen rääkimas enda mälestusi Ilmar Talvest. Foto: Meelis Meilbaum

Tapal pühendati pikk päev pagulaskirjanik Ilmar Talvele: näidati filmi, käidi kirjamehe radadel, peeti konverentsi. Külalised rääkisid oma isiklikest kokkupuudetest Talvega, luubi alla võeti ka kirjandus.

Neljapäeval peeti Tapa linnaraamatukogus minikonverents kirjanik Ilmar Talve elust ja teostest. Kohale oli tulnud Ilmar Talve endine sõber, õpilane ja töökaaslane Turu ülikoolist Timo J. Virtanen, kes kõneles pikalt aastatest, mis ta koos Talvega ülikoolis veetis. Esines ka ajakirja Looming peatoimetaja Janika Kronberg. Kohal oli Tapa vallavanem ja hulk huvilisi.

Ilmar Talve oli kõigi esinejate sõnul väga värvikas tegelane. Ta sündis 1919. aastal Petro­gradi kubermangus, kuid tema pere kolis peagi Tapale, kuhu ta isa ehitas maja ning kus ta veetis oma nooruspõlve ja alustas kooliteed. Ilmar oli juba lapsena väga tark, sai lugemise selgeks kuuendal eluaastal ning soovis minna seitsmeselt ehk üks aasta varem kooli. Kahjuks seda talle ei lubatud ja kool teda varem vastu ei võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles