Virumaa Teataja 50 ja 10 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 50 ja 10 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Gripp! Gripp! Gripp! Gripp! Gripp!

Terved inimesed haigestuvad grippi ainult gripihaigega kokkupuutumisel. Gripiviirused pesitsevad harilikult haige inimese ülemistes hingamisteedes. Rääkimisel, köhimisel, aevastamisel ja naermisel paiskab haige koos süljepiiskadega ümbritsevasse õhku lugematul arvul gripiviiruseid. Lähedal viibijad hingavad neid sisse. Seega piisab haige ja terve inimese hetkelisest kontaktist või ainult nakatatud õhu sissehingamisest, et haigestuda grippi. Nakatumine võib toimuda ka suudlemisel, kättpidi teretamisel, haige sööginõude, tasku- ja käterätikute ning muude esemete kaudu.

Eriti ohtlikud ümbruskonnale on gripi kerge vormiga haiged, kes põevad haigust n.-ö. püstijalu ega pöördu arsti poole. Suur võimalus gripitaudi ajal nakkuse levikuks on rahvakogunemiskohtades (teatrid, kinod, kontserdid, autobussid, koosolekusaalid jne.). Kliinilise kulu poolest sarnanevad viirusliku gripiga ülemiste hingamisteede ägedad katarrid.

10 aastat tagasi

Vene keel kaob tänavanurgalt

Eelmisel nädalal võeti Rakveres maha hulga vanu siniseid tänavasilte, millel tänavanimed olid nii eesti kui ka vene keeles. Linnavalitsus lubas need asendada uute, punaste siltidega. Osaühingu Signaal Rakvere töömehed sõitsid eelmisel nädalal mööda maakonnakeskust ringi ja otsisid vanu tänavasilte, millel tänavanimi kirjas kahes keeles, et need maha võtta. “Võtsime asja lõpuks käsile, et saada teada, kui palju meil linnas võõrkeelseid silte on,” rääkis Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev.

Lisaks vanade siltide eemaldamisele paigaldasid töömehed tänavasildid uutele tänavatele, mis viimasel ajal nime saanud. Uute tänavate elanikud on aga muret tundnud, mis saab nende majanumbritest. Rakvere linnavalitsuse maakorraldaja Inge Kuhi ütles, et linnavolikogu otsusega on küll tänavatele nimed antud, kuid kinnistute aadressid määrab linnavalitsus. Linnavalitsuse korraldusest aadressi muutmise kohta teavitatakse kindlasti kõiki majaomanikke isiklikult, samuti informeerib linnavalitsus aadressimuutusest näiteks Eesti Posti ja päästeteenistust. Kogu Rakvere linna sildimajanduse kordategemine maksaks umbes 600 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles