Juhtkiri: oskused vs. vääriline palk

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Head töötajat on raske leida. Tõsi. Aga (heal) töötajal on raske leida ka tööandjat, kes maksaks tööle pühendumise eest õiglast tasu. Nii tekibki olukord, et nokk on kinni, saba lahti. Töötasust oleneb ju kõik: tulemused, lojaalsus, ausus. Paraku on probleem selles, et paljud tööandjad ei suuda välja mõelda sellist ärimudelit, mida ellu viies suudaksid nad maksta ka väärikat palka.

Rakveres on ligi poolsada söögikohta. Kuuldavasti on varsti igale peale oma juuksur ja igale sööjale oma ettekandja. Kaubanduspinda ühe inimese kohta on rohkem kui mõnel mehel korteri ruutmeetreid. Aga kui kaotaks pooled toidukohad ära ja ülejäänud elaksid hästi? Kaoks tööjõupuudus ja palka saaks rohkem maksta? Paraku pole see siiski päris nii. Kes kaotab? Riik? Plaanimajandusele ütleme ikka ei, aga vabaturumajandus reguleerib end ise.

"Kindlasti väärib äramärkimist ettevõtjate mure noore tööjõu pärast. Noored hindavad end üle ega lähe vähema kui 1500-eurose palga korral jutulegi."

Ettevõtjad ütlevad, et tööjõu kohta kehtivad sektori sees samad turureeglid nagu mujal. Pakkumise ja nõudluse suhe. Kui panna pooled kaubanduskeskused kinni, jäävad pooled töötajad üle ja nad on nõus end tööturul ka odavamalt müüma.

Kindlasti väärib äramärkimist ettevõtjate mure noore tööjõu pärast. Noored hindavad end üle ega lähe vähema kui 1500-eurose palga korral jutulegi. Ettevõtjad soovitavad neil peeglisse vaadata ja kainelt mõelda, kas nad kogemusteta töötajatena on võimelised ettevõtte majandusedusse nii palju panustama, et suurt palka õigustada. Roman Kusma on soovitanud kasutusele võtta õpipoisistaatuse: kui tahad tulevikus olla kõrgepalgaline meister, pead aasta-kaks töötama madalapalgalise õpipoisina ja saama viimaks meistri soovituse.

Aga kui madalapalgalise-aastaid lubada ei saa, sest pere tuleb toita? Siis ei jää noorel inimesel muud üle kui hankida kogemusi ja saada inimväärset palka, tehes tööd Tallinnas. Tõsi, on noori peresid, kes hoolimata töökohast pealinnas eelistavad elu väikelinnas või maal. Aga selgi juhul võib kannatus ühel hetkel katkeda – kaua sa ikka veedad pere arvelt aega Tallinna–Narva maanteel autos. Kehvemal juhul kaotab maakond niisugused noored inimesed ja maksumaksjad Tallinnale. Mõni tuleb tagasi, paljud enam mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles