Mõned näpunäited digitaalseks suurpuhastuseks

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isegi siis, kui meil on harjumus oma fotosid ja faile kohe neid luues sortida, tekib arvutisse kraami, mida me ei vaja ja mis on mõistlik kustutada, et tarbetu teave ei koormaks seadet ega meid selle omanikuna.
Isegi siis, kui meil on harjumus oma fotosid ja faile kohe neid luues sortida, tekib arvutisse kraami, mida me ei vaja ja mis on mõistlik kustutada, et tarbetu teave ei koormaks seadet ega meid selle omanikuna. Foto: Peeter Langovits

Eesti esimene suur digitaalne koristuspäev on seljataga – 25. jaanuaril puhastasid inimesed ja ettevõtted oma arvuteid ning nutiseadmeid kasutuna seisvatest failidest hinnanguliselt ühe petabaidi ehk miljoni gigabaidi ulatuses. Neile, kes ei jõudnud veel oma arvutis ega nutiseadmes korda luua, siinkohal mõned näpunäited.

Eesmärk on teha korda oma digielu ning kustutada kogu tarbetu info, mis on ajaga muutunud digitaalseks prügiks ja müraks. Ebavajaliku kustutamine vabastab nutiseadmete salvestusruumi, muudab seadmed kiiremaks ja aitab meil infot kiiremini üles leida. Järgnevalt mõned näpunäited, kuidas oma tehnoloogilisi abivahendeid puhastada ning säilitada ja korrastada faile nõnda, et sellest saaks loomulik harjumus.

Telia tehnoloogiaportaalis Digitark soovitatakse järgmist:

• puhasta arvuti töölaud ehk desktop. Ei ole mõtet üksikuid dokumente, kaustu ja faile hoida töölaual. Nii koguneb sinna aina rohkem ja rohkem ikoone ning nende hulgast millegi üles leidmine muutub aina keerukamaks ja aeganõudvamaks. Tarbetud failid kustuta ning vajalikud sordi kataloogidesse. Harjuta asju kohe oma õigesse kohta panema ja loobu mõtteviisist, et las olla praegu töölaual, küll ma pärast õigesse kohta tõstan.

• kustuta ebavajalikud pildid ja videod.

• vaata üle allalaetavate failide ehk downloads-kaust ja tühjenda prügikast. Vaikimisi salvestatakse kõik allalaetavad failid arvutites downloads-kausta. Sel kaustal tasub silma peal hoida ning seal olevad asjad õigesse kohta paigutada või kustutada.

Ebavajaliku kustutamine vabastab nutiseadmete salvestusruumi, muudab seadmed kiiremaks ja aitab meil infot kiiremini üles leida.

Kustutamine tähendab prügikasti tõstmist, aeg-ajalt on kasulik üle vaadata ka arvuti prügikast ja see tühjendada, et kõvakettale ruumi saada.

• kasuta pilvi. Tehnoloogiaettevõtted (nt Google Drive, Microsoft Onedrive, Dropbox) pakuvad võimalust oma arvuti pilvega siduda, nii et arvutisse tekib täiendav kaust, mille sisu on sünkroniseeritud pilvega.

• tee varukoopiad, et sulle oluline info jääks alles ka siis, kui arvuti kõvaketas otsad annab või arvuti varastatakse. Varukoopiaks sobib näiteks pilv või väline kõvaketas.

• kustuta programmid, mida sa ei kasuta

• puhasta seade füüsilisest mustusest. Regulaarne puhastamine tagab esiteks kenama välimuse, aga lisaks sellele töötavad puhtad seadmed tõhusamalt ning neil leidub vähem baktereid. Korpuse ja klaviatuuri saab üldiselt puhtaks õrnalt niisutatud pehme mikrofiiberlapiga. Suurema mustuse korral võib vee asemel kasutada alkoholi või spetsiaalseid puhastusvahendeid. Kindlasti pihustada vahendit lapile, mitte seadmele, ning seejärel pühkida. Kuigi sisemuse puhastamiseks ja tolmu eemaldamiseks on kõige õigem pöörduda spetsialistide poole, saab pisut ka ise ära teha. Siingi on oluline seadmele õrnalt läheneda ja püüda sellest lahtine tolm suruõhuga välja puhuda. Tolmuimejat ei ole väga hea kasutada, kuna see on liiga suur ja võib tekitada staatilist elektrit. Igasugusel puhastamisel tuleb meeles pidada, et arvuti peab olema sel ajal välja lülitatud. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles