Rakvere haiglas püsib gripijuhtumite arv stabiilsena

Eva Samolberg
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripp algab tavaliselt kõrge palaviku ja lihasvaluga.
Gripp algab tavaliselt kõrge palaviku ja lihasvaluga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi Eestis on gripijuhtumite arv kasvamas ja tänavu on tõve tüsistustesse riigis surnud juba kaheksa inimest, püsivad Rakvere haigla näitajad praegu stabiilsed.

Haigla erakorralise meditsiini osakonnast öeldi, et gripijuhtumeid lisandub iga päev, on ka päevi, kus diagnoosi saab 6–8 inimest. Peamiselt haigestuvad lapsed ja eakad inimesed ning olnud on ka tõsiseid juhtumeid, kus gripp tüsistub kopsupõletikuga.

Kuigi praegu jagub veel gripiravimit Tamiflu, ollakse haiglas valmis ka selleks, et grippi haigestumine kasvab veelgi. Haigestumise riski aitab osakonna juhataja Aile Kaasiku sõnul vähendada vaktsineerimine ja sellega tuleks algust teha sügisel, enne gripihooaja algust. Praegu on tema sõnul vaktsineerituid protsentuaalselt ikkagi veel väga vähe.

Eesti E-Tervise sihtasutuse esialgsetel andmetel vajas eelmisel nädalal riigis haiglaravi 66 gripiviirusega patsienti. Hooaja algusest alates on täpsustatud andmetel hospitaliseeritud 689 patsienti, neist üle 60 protsendi on olnud lapsed ja noorukid vanuses kuni 19 eluaastat.

Peamiseks haigestumise põhjustajaks on praegu gripiviirused, nende osakaal on moodustab muude viiruste seas üle 80 protsendi. Hetkel ringlevad Eestis kolm gripiviiruse tüüpi: A-gripiviirus alatüüp A(H1N1pdm2009), B-gripiviirus ja A-gripiviirus alatüüp H3N2. Domineerib A-gripiviirus A(H1N1pdm2009) ehk seagripp, moodustades 61,5 protsenti kõikidest gripiviirustest.

Gripp võib olenevalt inimesest (vanusest, kaasuvatest haigustest jne) kulgeda erineva raskusega. Kergemal juhul piisab tavaliselt sümptomaatilisest ravist. Oluline on püsida kodus ja puhata, tarbida piisaval hulgal vedelikku, informeerida perearsti haigusest ning pöörduda seisundi halvenemisel kindlasti arsti poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles