Filmifestival kui virtuaalne ilus unenägu

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere gümnaasiumi üleriigilise populaarsuse võitnud festivali pani kinni film “Harjumus”. Teose üks autoritest, Anita Kremm ei hoidnud auhinda vastu võttes emotsioone kokku.
Rakvere gümnaasiumi üleriigilise populaarsuse võitnud festivali pani kinni film “Harjumus”. Teose üks autoritest, Anita Kremm ei hoidnud auhinda vastu võttes emotsioone kokku. Foto: Andreas Preisfreund /Filmifestival.eu

Sa, hea inimene, loed neid sõnu, lauseid, ja ehk koguni loed läbi terve loo. Me tajume ja tõlgendame sõnu erinevalt, lausetest ja loost rääkimata. Kui selleni üldse jõuame.

Umbes täpselt nii algas riigis ülipopulaarseks muutunud filmifestivali tänavuse finaali avaprogramm Rakvere gümnaasiumis. Ainult sõnade asemel oli pilt, mida näha: esemed, inimesed, loomad, sündmused. Ja siis ilmus valgele linale film filmi järel. Neid nägid kõik vaatajad, kuid tajusid erinevalt, eriti žürii liikmed.

Olgu toodud üks näide. Äratuskell heliseb. Käsi peatab helina täpse löögiga. Jalad libisevad toasussidesse. Jääb üle veel võtta kepp – ja vana mees ongi üles tõusnud. Harjumuspärase liigutusega süütab ta gaasipliidi ja asetab sellele veekannu. Et hiljem teed valmistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles