Gümnaasiume liideti ka 1929. aastal

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere ühisgümnaasium alustas tööd endises poeglaste gümnaasiumi majas Pikk 29.
Rakvere ühisgümnaasium alustas tööd endises poeglaste gümnaasiumi majas Pikk 29. Foto: SA Virumaa Muuseumid

Kui praegu ei vaibu kired riigigümnaasiumi loomise (sisuliselt tähendab see Rakvere linna gümnaasiumide liitmist) ümber, siis 90 aastat tagasi oli Rakveres päevakorral sisuliselt sama teema. Muide, ka toona räägiti uue maja ehitamisest, mis ka teoks ning Rakvere linnale auks ja uhkuseks sai.

1929. aasta jaanuaris võttis Rakvere linnavolikogu vastu keskkoolide võrgu kava, kuid maavolikogu seda ei kinnitanud. Selle tagajärjel oleks nii linna ühisgümnaasium kui ka Virumaa poeglaste gümnaasium ainult ühe haruga töötama jäänud. Linnavolinike hinnangul ei peetud seda aga vastuvõetavaks ja nii leiti, et poeglaste gümnaasium tuleb ühendada linna ühisgümnaasiumiga. Esialgse plaani kohaselt pidid mõlemad keskkoolid töötama lahus oma ruumides, kuid hiljemalt 1932. aastal oleks tulnud asuda ehitama ühist ajakohast koolimaja.

Tegelikult nii hästi ei läinud ja Kotli koolimaja ehitus algas kavandatust neli aastat hiljem. Uhke valge maja sai valmis 1938. aastal, võimla aastake hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles