Telesaade “Taevavalvurid” hakkab otsima lennujuhte

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennujuhid ootavad oma ridadesse täiendust.
Lennujuhid ootavad oma ridadesse täiendust. Foto: Robert Parelo

Oled unistanud lennujuhi ametist? Nüüd on sinu võimalus. Esimest korda otsitakse lennujuhi ametikohale kandidaate telesaates “Taevavalvurid”, mis paneb proovile osalejate oskused ning pingetaluvuse, et leida vastutusrikkale ametikohale tugevaid kandidaate.

Lennuliiklusteeninduse AS-i juhatuse liikme ja lennujuhi Üllar Salumäe sõnul valiti värbamiseks telesaate formaat eelkõige seetõttu, et tutvustada põneva värbamisprotsessi abil laiemalt lennujuhi elukutset ja aidata saatele kaasaelajatel ka ennast analüüsida, kas nad lennujuhiks sobivad. “Lennujuhid vastutavad iga päev tuhandete reisijate ohutuse eest, mistõttu on meile ääretult oluline, et lennujuhi väljaõppe programmi astuksid arukad, julged ja kohusetundlikud inimesed, kes on enese jaoks läbi mõelnud, et just see on amet, millega soovitakse oma tulevikku siduda,” selgitas Salumäe. Vähem tähtis ei ole ka asjaolu, et lennuliiklus muutub üha tihedamaks ja lennureiside ohutuks teenindamiseks on vajalik lennujuhte juurde koolitada.

Telesaates ootavad huvilisi põnevad ülesanded, mis panevad proovile näiteks osaleja mälu, tähelepanuvõime, ruumilise mõtlemise, loogika, võime töötada meeskonnas.

“Tänu eri situatsioonidele näeme osalejate võimekust ja potentsiaali saada heaks lennujuhiks ning seeläbi teha värbamises õigemaid otsuseid,” lausus Salumäe.

Saate võitjat ootab ees ümbermaailmareis ja võimalus astuda Taanis lennujuhi väljaõppeprogrammi, millele järgneb kuue kuu pikkune praktika Lennuliiklusteeninduse AS-is. Võimaluse lennujuhiks õppida saavad lisaks võitjale veel kolm osalejat.

Lennujuht Marje Mölderi sõnul on lennujuhid pilootide maapealsed kolleegid, kes suunavad liiklust, juhendavad piloote ohutu tee leidmisel, õhkutõusmisel ja maandumisel. “Samuti on lennujuhtide eesmärk vältida õhusõidukite kokkupõrkeid õhus ning tagada lennuväljale asuvate sõidukite omavaheline veatu koostöö,” kirjeldas Mölder oma ametit, lisades, et tegu on väljakutseid pakkuva, põneva ning vaheldusrikka elukutsega.

Tema sõnul on lennujuhiks kandideerimise eeldusteks hea pingetaluvus, analüüsioskus ning võimekus lahendada loogika- ja probleemülesandeid. “Ruumitaju, loogiline mõtlemine ning pingelistes olukordades rahulikuks jäämine käivad kõik ühe hea lennujuhi omaduste juurde,” märkis Mölder, keda paelusid ameti juures kiire erialaõppe vorm, võimalus teha tähendusega tööd, pingelise töö eest makstav kõrge tasu ning graafikust lähtuv töökorraldus.

Telesaatesse on märtsi alguseni oodatud kandideerima kõik huvilised, kes soovivad end lennundusega siduda. Kandidaatide eelvalik toimub märtsi lõpus ja võtetega alustatakse aprillis-mais.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles