10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Märts – teatrikuu

Teater ja kaasaeg. Seda mõtet kannab teatrikuu. Kaasaeg – see on lai mõiste. Suures laastus eeldab see teatrimaailmas kaasaegse ERUTAVA PROBLEEMIGA NÄIDENDEID (või klassikat, mida saab kaasaegselt kõlama panna), KAASAEGSET PROBLEEMILAHENDUST, KAASAEGSET NÄITLEJAT JA LAVASTAJAT. Sageli viiakse mõisted “kaasaegne” ja “uudne” ühe nimetaja alla. Siin aga on olemas selge piir, sest iga uudne pole veel kaasaegne, vaid võib olla ainult maneeriks, nagu vahel seda nimetatakse, ja mis peagi kaob. Aga kui ta hävib, siis pole ta enam kaasaegne, vaid lihtsalt moevälgatus. Mis kasu on uudsusest teatrikunstis, kui ta ainult tühjalt vastu kõmab. Nõnda on siis antud käesolevale teatrikuule lai ja ühtlasi sügavasisuline deviis. Ja see kohustab paljukski.

ALGAVAL TEATRIKUUL ON RAKVERE TEATER JÕUDUMÖÖDA PÜÜDNUD SELLEST KA LÄHTUDA JA MÄRTSIKUU REPERTUAARIPLAANI KOOSTANUD KAASAEGSETEST NÄIDENDITEST. NII LINNAS KUI KA RAJOONIS MÄNGITAKSE PÕHILISELT ALGUPÄRAST TEOS “NEPTUNI PÄRIJAD”.

5. märtsil mängitakse Mar Baidžijevi näidendit “Õnne lootus” Simuna rahvamajas, 9. MÄRTSIL ON JÄRJEKORDNE ESIETENDUS – A. VOLODINI “MINU VANEM ÕDE”, mille lavastab külalisena Lev Švarts Tallinnast. Ka näidendi autor on andnud nõusoleku sõita esietenduse ajaks Rakverre. Sm. Volodiniga on võimalik mõtteid vahetada. Sellepärast ongi etenduse algus kell 18.

10 aastat tagasi

Regionaalminister tahab maakondadest vallad teha

Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler lubas juba sel nädalal esitada valitsusele haldusreformi kava, mis kehtestaks omavalitsusüksuse elanike arvu alampiiriks 25 000 inimest. Lääne-Virumaale jääks sel juhul vaid kaks valda.

Lääne-Viru maavanem Urmas Tamm arvas, et olgu siis parem juba üks. “Aga sellisel juhul tuleb kindlasti üle vaadata omavalitsuste funktsioonid ja nende otsustusõigust oluliselt suurendada,” ütles maavanem.

Kunda linnapea Allar Aroni meelest on regionaalministri kava pisut liiga radikaalne. “Pigem pooldaks, et meie maakonnas oleks neli kuni kuus omavalitsust,” ütles Aron. Allar Aroni sõnul on selles valimistsüklis haldusreform pisut hiljaks jäänud ja selle oleks pidanud tegema märksa varem. “Kui riigi poolt tulnud signaal oleks tugevam olnud, oleks ehk ka meie ühinemisküsitluse tulemused Viru-Nigula vallas paremad olnud,” arvas Kunda linnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles