Rakveres andis peagi viieaastaseks saav Henri oma panuse riigikogu valimistesse

Kristi Ehrlich
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henri aitas isa Taavil valimas käia.
Henri aitas isa Taavil valimas käia. Foto: Kristi Ehrlich

Rakvere ametikoolis sisse seatud Rakvere linna valimisjaoskonda number 4 riigikogu valimistel oma häält andma tulnud Taavi oli tähtsal päeval poeg Henri kaasa võtnud.

Kuigi peatselt viieseks saaval Henril pole veel pikkust, et valimisurnini ulatuda, tõstsid isa tugevad käed ta nii kõrgele, et Henri sai valimissedeli isale sümpaatse kandidaadi numbriga valimiskasti lasta.

"Isamaa," vastas Taavi küsimusele, millist erakonda ta eelistas. Kuigi Henri peab veel 13 aastat ootama, et ise valima minna ja oma eelistust avaldada, võis ta julgelt vastata küsimusele, kui vana ta on. Poiss oskas täpselt neli sõrme püsti ajada.

Taavi sõnul on viimasel ajal niimoodi kujunenud, et valimas käib ta koos pojaga ja kabiinis selgitab põgusalt lapsele, miks tuleb kodanikukohust täita. 

Peale Taavi oli teisigi, kes olid valima saabunud lastega, oli tuldud isegi kogu perega.

Jaoskonnakomisjoni esimees Mairi Leemets ütles, et inimesed on täna heatujulised ja valijaid on hommikust saadik jagunud peaaegu igasse minutisse. "Hommikul tuleb üks sats, siis on paus, seejärel saabutakse peale lõunat. Aga on ka neid, kes tulevad päris viimasel hetkel – sõidavad maalt linna," kirjeldas Leemets Rakvere linna elanike valimisharjumusi.

Rakvere linna üks valimisjaoskondadest asus ametikoolis.
Rakvere linna üks valimisjaoskondadest asus ametikoolis. Foto: Kristi Ehrlich

Valimisringkonna number 4 valijatest olid päris paljud oma valiku langetanud juba enne õiget valimispäeva. Umbes 36 protsenti valijaist oli e-hääletanud või väljaspool elukohta valimas käinud. Sellegipoolest ei saanud Leemets valimisaktiivsuse üle kurta. Ka kojukutseid tuli palju–- kella 11-ks oli neid koguni 13. "Ma ei mäletagi, et nii palju oleks olnud varasematel aastatel," lausus Leemets.

Et pikk päev kiiremini läheks, tegid jaoskonnakomisjoni liikmed oma väikese ennustusvõistluse: milline kandidaat enim hääli kogub ja kui suureks kujuneb valimisaktiivsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles