Vaade: kes on loll?

Eva Samolberg
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva Samolberg-Palmi.
Eva Samolberg-Palmi. Foto: Meelis Meilbaum

Möödunud nädalal ilmus Virumaa Teataja veergudel lugu sellest, kuidas Vinnis tülitas mees last ja käitus hiljem ebasobivalt ka lapse kaitseks välja astunud naisega. Teema arenedes selgus aga, et kui sellest olukorrast otsida ohvrit, siis on neid isegi mitu. Ka seesama meesterahvas ise, sest teda pommitavad kohalikud noored telefonitsi nõndanimetatud tüngakõnedega. Tänases lehes saab lugu järje.

Tuleb ilmselt kõigile tuttav ette: väike kogukond, kohalik inimene, mees või naine, aga pisut kummaliste elukommetega – ning tal on väga lihtne sattuda noorukite pilkeobjektiks. Varem hõigati tänaval kohatuid märkusi järele, nüüd on igal soovijal telefon ning numbri hankimine pole samuti teab mis raketiteadus. Ühesõnaga – tuttav muster ja näide sellest, kuidas kiusaja osutub tegelikult kiusamise ohvriks, mis muidugi ei õigusta mehe kohatut käitumist lapse ning naisterahvaga.

Normaalse suhtluse, probleemi tunnistamise ja valla seisukoha selgitamise asemel on sihikule võetud meediaväljaanne.

Küll aga tekitab kogu selle üsna loogiliselt kulgenud sündmusjada valguses küsimusi kohaliku valla, täpsemalt Vinni valla käitumine. Pärast loo ilmumist soovis vallajuht igati, et artikkel avalikest kanalitest kaoks. Järgnes toimetusele vastulause saatmine, see aga avaldamist ei leidnud, kuna ajakirjanik polnud eksinud nende punktide vastu, milles vallajuht teda süüdistas.

Normaalse suhtluse, probleemi tunnistamise ja valla seisukoha selgitamise asemel on sihikule võetud meediaväljaanne. Selle asemel, et vallajuht viibutaks näppu noorte suunas ja ütleks, et kohalik omavalitsus tegeleb edasi nii nende kui ka sotsiaalselt ilmselgelt ebapädeva mehega, püütakse vähemalt esmase mulje põhjal kogu lugu maha vaikida ja sootuks kalevi alla peita.

Ajakirjaniku küsimusele, kas vald teadis mehe kiusamise probleemist, vallavanem otseselt vastata ei soovinud. Miks?

Ei maksa unustada, et politsei on nimetanud olukorda ebainimlikuks ning tegeleb sellega edasi. Kohalikke noori, kelle ajaveetmise viisid on küsitava väärtusega, proovib õigele teele suunata noorsoopolitsei. Omavalitsus aga püüab tekkinud olukorda iga kandi pealt varjata ja jätta muljet, et hoopis sõnumitoojal tuleb pea maha võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles