Kevadtorm toob Virumaa metsadesse 9000 võitlejat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadtormi demopäev keskpolügoonil.
Kevadtormi demopäev keskpolügoonil. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Kolm nädalat kestval õppusel kontrollib kaitsevägi lahinguplaanide sünkroniseeritust, juhtimistasandite koostööd ja üksuste valmisolekut lahinguülesannete täitmiseks. Õppusel on peamine treenitav üksus 1. jalaväebrigaad.

Tänavu langeb Kevadtormi põhiraskus suuresti just Lääne-Viru ja Ida-Viru maakonnale, kuid puudutab ka Harju ja Jõgeva maakonda. Ida-Virumaal saavad õppusest osa peaaegu kõik omavalitsused peale Narva, sest erisuguseid tegevusi jätkub nii Alutaguse, Lüganuse, Jõhvi ja Toila valla kui ka Kohtla-Järve, Sillamäe ja Narva-Jõesuu linna territooriumile. Lääne-Virumaal on peamised toimumiskohad Vinni ja Viru-Nigula vald, kuid aktiivselt tegutsetakse ka naabermaakonnas asuval keskpolügoonil ning Tapal, kus asub 1. jalaväebrigaadi keskus.

Kui Virumaa Teataja kirjutas eelmisel nädalal, et õppuse käigus harjutatakse muu hulgas meredessandi tegemist ja selle tagasilöömist, siis Aivo Vahemets kaitseväe pressijaoskonnast ütles, et dessandi korraldamine oli küll õppuste planeerimise puhul jutuks, kuid praeguse plaani kohaselt seda siiski ei tehta.

Ehkki õppus algab juba 29. aprillil ning kestab peaaegu kolm nädalat, jääb õppuste intensiivsem osa ajavahemikku 2.–10. maini. Sel ajal kasutatakse intensiivsemalt ka erisuguseid imitatsioonivahendeid, sealhulgas paukpadruneid, õppegranaate ja valgusrakette. Kuna liigub ka palju rasketehnikat ja õppuste alalt lendavad üle lennuvahendid, tasuks mürapelglikud loomad sel perioodil toas hoida ning lastele kindlasti selgitada, mis parasjagu toimumas on. Samuti rõhutab kaitsevägi, et mitte mingil juhul ei tasu lõhkamata imitatsioonivahendeid leides neid katsuda, sest oht viga saada on suur. Leiu korral tuleks pöörduda kas õppuste korraldaja või päästeameti poole.

"Õppuse ajal liigub üle kogu Eesti tavapärasest rohkem kaitseväe- ja liitlaste tehnikat, mis võib kaasa tuua ajutisi liikluspiiranguid. Seetõttu tuleks õppuse toimumise vältel olla liikluses tavapärasest tähelepanelikum ja jälgida muutuvaid liikluskorraldusi," palub kaitsevägi mõningate ebamugavustega leppida.

Õppuse ala on suur ning maaomanikega läbirääkimised alles käivad. "Kaitsevägi annab endast parima, et mitte liiga häirida õppuse ala elanike argielu ja vajaduse korral olla olemas olukordade selgitamiseks," lubab pressiteenistus.

Võimalike küsimuste, aga ka probleemide korral tuleks pöörduda CIMIC-märgistust kandvate osalejate poole, kelle ülesanne ongi kogukonna ja õppuste korraldajate vahelise koostöö organiseerimine ning silumine. Nende poole tasub pöörduda ka siis, kui õppuste käigus on kellegi omandit rikutud. Kui võimalik, tuleks sellisel puhul kahju tekitanud masina number, üksuse või kaitseväelase nimi kirja panna. Kaitsevägi lubab, et koostöös tsiviil-sõjalise koostöö meeskonnaga juhtum lahendatakse. Informatsioon tuleb edastada telefonil 5696 1267 või e-posti aadressil kevadtorm@ mil.ee.

Kaitsevägi kaardistab tekkinud kahjusid ka ise, märgistades kahjustada saanud ala spetsiaalse kollase lindiga. Lindil on välja toodud kahjustuse identifitseerimiseks vajalik teave, mistõttu palutakse selliseid märgistusi omal algatusel mitte eemaldada.

Eelmine Kevadtorm toimus 2017. aastal samuti Virumaal. Mullu peeti suurõppust Siil, mille põhiraskus oli Lõuna- ja Kagu-Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles