Erakondade liidu kokkuleppe rääkimised Riigivolikogus

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anti Poolamets (vasakul) saab rahul olla: EKRE on läbirääkimistel, koht riigikogus tagatud, võib-olla tuleb ka ministritool. Marko Pomerants (vasakult teine) Isamaast teeb nägusid, aga mis parata: sel korral ta Toompeale ei pääsenud.
Anti Poolamets (vasakul) saab rahul olla: EKRE on läbirääkimistel, koht riigikogus tagatud, võib-olla tuleb ka ministritool. Marko Pomerants (vasakult teine) Isamaast teeb nägusid, aga mis parata: sel korral ta Toompeale ei pääsenud. Foto: Vladislav Musakko

Riigikogu valimistel EKRE nimekirjas Lääne-Viru valimisringkonnas 3335 häälega valimisvõidu pälvinud Anti Poolamets ei ütleks ära ministrikohast, kui talle seda pakutaks.

Riigikogu valimiste järel liitsid-lahutasid kommentaatorid ja kiibitsejad erakondade mandaate, ennustades võimalikke uusi valitsuskoalitsioone, ning ühessegi neist ei mahtunud EKRE. Reformierakond välistas esimees Kaja Kallase suu läbi koostöö kohe, keskerakonda oli EKRE enne valimisi nüpeldanud aga nii et vähe pole ja keegi ei uskunud, et need kaks ühe laua taha istuvad. Muud kombinatsioonid ei sobinud matemaatiliselt.

Paraku läksid nii valijad kui ka kommentaatorid õnge. Selgus, et koalitsioonikõnelused ei tähenda tänapäevases Eestis mitte maailmavaatelist sarnasust, vaid puhast matemaatikat: liidame riigikogusse saadud mandaadid ja vaatame, kas tuleb 51+ kokku või mitte. Sündis üsna ootamatu: valitsuskõnelusi asusid pidama keskerakond, EKRE ja Isamaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles