10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Rahvas ütles kohalike nõukogude valimistel oma sõna

Valimiste päeval oli ilm nagu tellimise peale. Päike sundis südapäeval külmakraadid taganema. Ed. Vilde nimelise kolhoosi klubi uksel säras hommikupimeduses valguskiri: valimisjaoskond nr. 29. Enne kella kuut oli klubi eesruumi kogunenud hulgaliselt valijaid. Kui jaoskonnakomisjoni esimees sm. Tõnne palus valijaid tulla oma kodanikukohust täitma, astusid esimestena valimiskasti juurde ühismajandi transporditöölised Pavel Dimitrijev, Alkirdas Vaarpu ja Vladimir Kilpjanin. Valijatevool jätkus. Lõunaks oli enamik neist oma kodanikukohuse täitnud. Klubi saalis aga pakkusid isetegevuslased valijaile meelelahutust. Esinesid kolhoosi puhkpilliorkester, Küti sovhoosi isetegevuslased ja rajooni pioneerimaja lasteringid. Vaadati filmi “Leib ja roosid”, löödi lustakat tantsu. Rakke ja selle ümbruse rahvas käis oma kodanikukohust täitmas Rakke Keskkoolis asuvas valimisjaoskonnas. Inimesi hakkas sinna kogunema juba kella viie ajal. Täpselt kell kuus palus valimiskomisjoni esimees August Alaväli rakkelasi hääletama. Esimesena laskis hääletussedelid kasti R. Pälsoni nimelise sovhoosi raamatupidamises töötav Eda Liin, kes hääletas tänavustel valimistel esimest korda. Kui kell näitas kolmandat keskpäevatundi, oli Kiltsis 95 protsenti valijaist oma kodanikukohuse täitnud.

10 aastat tagasi

Raamatulaat ületas ootusi

Laupäeval Rakveres peetud tasuta raamatu laat osutus ülimenukaks ja korraldajate sõnul toimub laat ka järgmisel aastal. Rakvere spordihalli lauatennisesaal osutus tasuta raamatu laada jaoks ilmselgelt kitsaks, sest ära ei mahtunud tuhanded raamatud, mille annetajad olid laadale toonud, ja ruumi nappis ka sadadele raamatusõpradele, kes tulid laadalt oma riiulitele täiendust otsima. Viru-Nigula rahvamaja juhataja Tiit Alte lehvitas rahvamassist läbi trügides Dostojevski “Idioodiga”. “Olen seda tükk aega otsinud, “Hüljatute” esimese osa, mis oli kusagile kaotsi läinud, sain ka uue,” rõõmustas ta. Asjalike raamatute üle rõõmustasid paljud, eriti nõutud olid käsitööraamatud, kokaraamatud, sõnastikud ja keeleõppematerjalid. Tasuta raamatu laada mõtte algataja Rein Sikk oli sunnitud tõdema, et raamatuid toodi üle ootuste palju ja sellist rahvahulka ei osanud ta oodata. “Järgmisel aastal võiksid raamatute kõrval laadal olla veel videokassetid, plaadid ja arvutiprogrammid,” lausus Sikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles