Galerii: Eesti balletikoolide galat austasid oma kohalolekuga Toomas Edur ja Alena Shkatula

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
 IDA tantsukooli esitus Eesti balletikoolide galal Pizzicato balletist "Sylvia".
 IDA tantsukooli esitus Eesti balletikoolide galal Pizzicato balletist "Sylvia". Foto: Vladislav Mussako

Täna õhtul näitasid Rakvere teatri laval Eesti balletikoolide galal 80 last tantsude tantsu haprust, kaunidust ja täiuslikkust. Pealtvaatajate seas oli omaaegne tähttantsija Aime Leis, praegune rahvusballeti priimabaleriin Alena Shkatula ja üheks oma põlvkonna parimaks meestantsijaks, Inglise Rahvusballeti esitantsijaks olnud Toomas Edur. 

Rakvere balletikunsti andunud eesvedaja Anne Nõgu avas teist korda toimuva Eesti balletikoolide gala ballettmeister, lavastaja Mai Murdmaa kaunilt sõnastatud mõttega: “Ballett on nii tantsitud mõte kui tantsitud muusika. Mõtet võib tantsida ka muusikata ning tants ise võib olla muusika.”

Rakvere teatri suurelt lavalt hea kogemuse saanud tulevased baleriinid olid professionaalsetest balletikoolidest üle Eesti. Nii esinesid lapsed Tallinna balletikoolist, Noor Ballett Fouetté’st, Ida tantsukoolist, Vanemuise tantsu- ja balletikoolist ning Kaurikooli balletiklassist.

Kunagise tippballetitantsija Toomas Eduri elukaaslane, "Estonia" priimabaleriin Alena Shkatula õpilased Tallinna balletikoolist olid samuti laval. Edur filmis noorte kava telefoniga tagasisidestamiseks üles. "Balletti ei saa õpetada raamatust. Kui noor näeb oma vigu, siis ta näeb seda. Sõna võtab vahest väga kaua aega," ütles Toomas Edur. Ta hindas neidude sooritust väga heaks.  

Omaaegne tippbaleriin Aime Leis ütles, et kõik balletikoolid tõid esinema oma parimad õpilased. "Laval oli erineva tasemega numbreid, kuid sellised kontserdid innustavad koole, et end näidata parimal tasemel," sõnas Leis. Ta kiitis Tallinna balletikooli õpilasi, kuid talle meeldis ka IDA tantsukooli esitus Pizzicato balletist "Sylvia". "See oli number, millega lapsed said hakkama, see oli õpetatud lähtuvalt nende tasemest," hindas Aime Leis. 

Gala kava oli professionaalne, katkendid olid klassikast: "Bajadeer", "Sylvia", "Tuhkatriinu", “Uinuvast kaunitarist”, “Giselle’ist”, “Luikede järvest”, “Don Quijotest” jne, lisaks muud haaravad tantsunumbrid. Külalisena lisasid laval võimsust ja ilu Vanemuise teatri artistid Hayley Blackburn ja Silas Stubbs, kelle esituses sai vaadata suurejoonelist duetti balletist “Onegin”.

Peo lavastas Dmitri Harchenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles