Seakatku nakatunud isendite arv on tunduvalt vähenenud

Eva Samolberg-Palmi
, Virumaa Teataja peatoimetaja
Copy
Metssiga.
Metssiga. Foto: PASCAL LACHENAUD/AFP/Scanpix

Eesti Jahimeeste Seltsil (EJS) ilmus aastaraamat, millest selgub, et sigade Aafrika katku (SAK) leiud on mullu üle poole vähenenud.

"Seakatkuga nakatunud isendite arvu vähenemine näitab taudi mõningast taandumist, ent viitab ka suurele laastamistööle populatsioonis," selgitas EJS-i tegevjuht Tõnis Korts. "Oleme endiselt kindlal seisukohal, et kuni seakatku pole välja tõrjutud, tuleb jätkuvalt hoida metssigade madalat arvukust," lisas ta.

Möödunud aastal uuriti SAK-i tunnuste esinemise suhtes 4961 isendit, neist 284-l tuvastati seakatk. 267 nakatunut olid kütitud ja 17 olid leitud surnuna või hukatud tauditunnuste tõttu. Võrreldes varasemate aastatega on taudijuhtumid tunduvalt vähenenud. Kui 2016. aastal oli SAK-positiivseid metssigu 1568 ja 2017. aastal 866, siis mullu oli neid 284.

Katku nakatunud isendeid leiti 2018. aastal enim (82) Saaremaal ja Harjumaal (52), kõige vähem (3) aga Võrumaal. Endiselt on ainukesena seakatkust vaba Hiiumaa. Lääne-Virumaal leiti möödunud aastal tosin seakatku nakatunud metsanotsut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles