Tihe sadu katab õhtuks kogu Eesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi sünoptik Taimi Paljaku sõnul jõuab tihe sadu mandrile enne lõunat ning katab kogu Eesti täna õhtuks, mistõttu muutub teedel nähtavus väga kehvaks.

Kolmapäeva öösel Newfoundlandi rannikult teed alustanud madalrõhkkond, millele Berliini Vaba Ülikool andis nime Friedhelm, teebki täna-homme Eestis ilma ning muudab teeolud väga raskeks.

Täna ja homme on ilm liiklemiseks kõikjal väga halb – tugeva tuulega muutub sajus nähtavus väga halvaks ja teed võivad olla libedad, sest õhutemperatuur kõigub 0°C ümbruses, seisab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi kodulehel. Paljak lisas, et tsüklon Friedhelm on praegu Oslole lähenemas.

«Eestisse ta päris ei tule, kuid idaserv on juba üle mere laienenud ja maksimaalsed tuulepuhangud on 23 meetrit sekundis,» rääkis Paljak. Sünoptiku sõnul näitavad saarte andmed, et seal juba sajab.

«Merelt tuleva tuulega tuleb Heltermaal, Roomassaarel ja Ruhnul vihma, aga näiteks Vilsandil annab lund,» rääkis Paljak. «Eks ta lörtsina tuleb, aga õhtupoole tuleb ta mandril enamasti ikka lumena. Lääne pool tuleb märga lund, ida pool päris lund.»

Paljaku sõnul jõuab selline ilm umbes tunni pärast (ca kell 11.45 - toim) mandri lääneserva Virtsu ja Haapsalu kanti, kuid liigub tund-tunnilt edasi, kuni katab kogu Eesti.

Täna hommikul ulatuvad tuulepuhangud saartel kuni 20 m/s. Päeva peale jätkub tuule tugevnemine sisemaal puhanguti 15-18, saartel ja läänerannikul puhanguti kuni 25 m/s. Võib tuisata.

«Nähtavus muutub teedel väga halvaks ja sõidutingimused väga niruks,» kinnitas Paljak. Sadu jõuab õhtuks Peipsi äärde. Õhutemperatuur on 0..-2, saartel ja läänerannikul 0..+3°C.

«Homme pöörab tuule rohkem edela poole ja siis tuleb läänepoolsetes maakondades rohkem vihmana, sekka lörtsi,» lausus Paljak. Laupäeva hommikuks võib märja lumekihi paksus ulatuda 5-10 cm-ni. Päeva peale tuleb Lääne-Eestis sekka vihma, aga ida pool jätkub sadu lörtsina.

Paljak lisas, et kõige tormisemate tuuleiilidega on tänane päev. Homne on ka väga tugeva tuulega, kuid siiski veidi pehmem. «Homne päevane temperatuur on idapoolsetes maakondades nullilähedane ja lääne pool kindlalt plussis,» rääkis Paljak. Pühapäeval läheb ilm rahulikumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles