Valimiste valvurid valvasid valimiskasti 90 aasta eest Virumaal

Andres Pulver
Copy
Lendleht 1929. aasta riigikogu valimistelt.
Lendleht 1929. aasta riigikogu valimistelt. Foto: Riigikogu fotoarhiiv

Kui paar kuud tagasi valisime riigikogule uue koosseisu, siis riigikogu valimisi peeti ka 90 aastat tagasi, küll mai keskel. Võidu võtsid sotsialistid ja põllumeeste kogud, kes said riigikogus vastavalt 25 ja 24 kohta. Virumaal võitsid valimised põllumehed asunike ja sotside ees.

1929. aasta 16. mai Virumaa Teataja andis teada, et riigikogu valimisi võis õigusega hästi korda läinuks pidada, sest korrarikkumisi ega arusaamatusi ei esinenud. Valimiste ringkonnakomitee käis teisel valimiste päeval ehk 12. mail pikemal ringsõidul ja väisas Rakvere, Rägavere, Pada, Kalvi, Kunda-Malla, Haljala ja Kunda alevi valimisjaoskondi.

Komitee konstateeris, et “niihästi valimistehnika järele valvajad jsk. komitee liikmed kui ka valijad omist kohustustest täiesti teadlikud olid ja rahvas valimise tehnikaga juba võrdlemisi vilunud on”. Ainult Pikaristi koolimajas oli väikene arusaamatus juhtunud öise valvekorraga – nimelt polnud vald ööseks valimiskasti juurde valvurit pannud, mistõttu komitee liikmetel endil vahikorras tuli olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles