10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Et enam jänni ei jääks

“Mitu aastat saime ilusasti sügiskünniga hakkama. Eelmisel sügisel aga jäime jänni.” Niisugust kurtmist kuulsid Nõmmküla sovhoosis. Tänavu on n.-ö. laisa mehe kevad. Hilines teine ja nüüd jõuti ka sügisesed võlad kinni maksta. Kuid eks kvaliteet ikkagi kannata.

Saiakopli osakond olevat majandi üks paremaid. Siin on ka kõige suurem külvipind. Teraviljagi tuleb külvata 364 hektarit. “Kivide koristamine, sõnnikuvedu – kõik on kukil,” märgib peaagronoom Harald Jalakas. “Inimesed on meil hakkajad,” kuuled Saiakopli osakonna juhatajalt Vello Aanilt. No kas või see Viljam Õunapuu. On pensioniealine, ent teeb vanale traktorile vaat missugust säru! Tragisid tööinimesi on sovhoosi peale küll ja küll.

Eks ole muresidki. Võta või seda teraviljaseemet. Osta teist kevadel juurde. Endal pole küllalt seemneviljakuivateid. Sel sügisel läheb käiku “Petkus”-vooluliin. Siis üks mure murtud.

Täna huvitab aga kõige rohkem kartulipanek. Ikkagi mahukas töö. “Miks sellega alustamine nii palju aega võttis?” “Sorteerimine jäi hiljaks!” vabandab peaagronoom. Nüüd aga lubatakse kõik rattad käima panna.

Neljapäeval läks lahti. Kolmel masinal kolm vilunud meest: Heino Koppas, Herman Vallimäe ja Hans Vilguta. See on suur jõud. Hans Vilguta asub sügisel ka kartulikombainiga tööle. Lisaks veel käsitsipanek. Usume ja loodame, et selle tööga enam jänni ei jääda.

10 aastat tagasi

Rakvere linn otsib tulevikulahendusi

Rakvere linnavalitsus otsib võimalusi energiasäästuks ja seetõttu võivad tulevikus kerkida linna haljasaladele valgustid, mis ammutavad energiat tuulest ja päikesest, ja igapäevast sooja vett aitavad kättesaadavaks teha praegu taevasse lendav ventilatsiooniõhk ning päikesepatareid.

Rakvere linn on liitunud linnapeade paktiga, mille põhieesmärgiks on vähendada aastaks 2020 CO2 emissiooni 20 protsendi võrra. Rakvere linnapea Andres Jaadla ütles, et linnapeade pakt moodustab raami, mille sisse saab lükata linna igapäevased tegevused.

Ekspert koostab Rakverele energiasäästu kava, mille kohaselt peaks näiteks soojamajanduses asenduma kolmandik praegu kasutatavast gaasist taastuvenergiaga. Kokkuhoidu tuleb saavutada ka tänavavalgustuse ja veemajanduse arvelt.

“Soojamajanduses hange juba käib ja huvilisi on päris palju,” rääkis Andres Jaadla. Kui Rakvere Soojus saab koostöölepped toimima, väheneb linnapea sõnul CO2 emissioon Rakveres kohe 14 protsenti. Ka on Rakverel Eesti Energiaga leping rohelise energia kasutamiseks.

“See on küll hinnalt kallim, aga ümberkorralduste käigus oleme lõppsummas siiski kokkuhoiu saavutanud,” selgitas Jaadla. Linnapeade paktis osalemine annab Rakverele võimaluse saada raha mitmesuguste projektide elluviimiseks.

Rakveret külastanud organisatsiooni Energie Cités tegevjuht Gérard Magnin rääkis, et Rakveres juba tehtud töö on muljet avaldav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles