Rakvere kohus lasi Viljandi koolitulistaja vabadusse

Toomas Herm
Copy
Vahur Ruut 2015. aasta sügisel Viljandi kohtumajas.
Vahur Ruut 2015. aasta sügisel Viljandi kohtumajas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna Rakvere kohtumajas kuulutatud määruses asus kohus seisukohale, et 19-aastane Vahur Ruut tuleb vanglast tingimisi ennetähtaegselt vabastada.

15-aastane Vahur Ruut võttis 2014. aasta 27. oktoobril kooli kaasa isa relva ja tappis keset saksa keele tundi oma õpetaja.

Mai alguses toimunud kohtuistungil, kus Ruudu ennetähtaegset vabastamist arutati, ei esitatud vangla ega prokuratuuri poolt ühtegi tõsiselt võetavat argumenti tema ennetähtaegse vabastamise vastu. Kohtumäärus on edasikaevatav 15 päeva jooksul.

Ruut kannab alates 2014. aasta oktoobrist üheksaaastast vangistust tapmise ning tulirelva ja laskemoona ebaseadusliku käitlemise eest. Alaealisena kuriteo toime pannud inimesele ei või karistuseks mõista üle kümne aasta pikkust vangistust.

Kohus rõhutab, et Ruudule mõistetud karistust ei ole vähendatud ega teda karistusest vabastatud – muutub vaid karistuse kandmise viis. Karistuse kandmisest lõplikult vabanenuks loetakse Ruut katseaja eduka läbimise korral ehk juhul, kui ta ei pane selle jooksul toime uut tahtlikku kuritegu ning täidab käitumiskontrolli tingimusi ja talle määratud kohustusi.

Kehtiv seadus võimaldab alaealisena esimese astme kuriteo toime pannud süüdlase ennetähtaegselt vabastada, kui ta on ära kandnud vähemalt poole mõistetud karistusajast. Kohus arvestas tõsiasja, et Vahur Ruut oli kuriteo toimepanemise ajal 15-aastane noor, kel puudusid oma probleemide lahendamise oskused. Nüüdseks on tegemist täisikka jõudnud noorukiga, kes on valmis võtma kohustusi ja vastutust, andma adekvaatset hinnangut minevikule ning tegutsema seatud eesmärkide nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles