Jaanipäev nagu ikka: päästjatel, meedikutel ja politseinikel palju tööd

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Palju ei puudunud, et uljalt kihutanud BMW oleks ojja sõitnud.
Palju ei puudunud, et uljalt kihutanud BMW oleks ojja sõitnud. Foto: Erakogu

Lääne-Virumaal möödus tänavune jaaninädalavahetus fataalsete sündmusteta, kuid kaklemist, kraaklemist ja muid pahandusi oli üksjagu.

Oli ka kaks tulekahju ja ühes korteris kõrbesid pliidil pelmeenid, kuid neid õnnetusi ei saa otseselt seostada jaanipidudega.

"Tööd oli palju," kinnitas Rakvere haigla õendusjuht Markel Pajupuu, kes oli nädalavahetusel kiirabis valves olnud. "Palju inimesi pöördus ise EMO-sse, seal oli vahepeal ikka korralik saba, ja ka kiirabikutseid oli palju. Samas ei saa otseselt öelda, et väljakutsed olid pidudega seotud – vabad päevad, inimestel ikka juhtub. Väljakutsed olid väga erinevatel põhjustel, aga mingit kummalist lugu ei juhtunud. Igapäevased asjad, ka joobes inimesed, aga muster ei erinenud tavalisest nädalavahetusest. Lihtsalt kutseid oli palju," rääkis Pajupuu.

Politseil oli tegemist, et korrale kutsuda kaklejaid. Neid oli sel jaanipäeval kohe eriti palju ja kindlasti klatiti nii mõnigi tüli ära politsei sekkumiseta.

Jant hakkas pihta juba 20. juuni õhtul, kui Aasperes tungis 39-aastane mees kallale endast kaheksa aastat nooremale suguvennale. 21. juunil lõi 58-aastane mees Vinnis oma abikaasat, sama tembuga sai hakkama 47-aastane Lepna mees. 22. juunil kaklesid Ussimäel kaks 50-aastast meest, kellest üks tuli haiglasse toimetada. Järgnevatel päevadel kisuti veel Lehtses, Vinnis ja Kundas, Tapal Pika tänava meelelahutusasutuses läksid aga 25-aastane ja 32-aastane naine kallale 35-aastasele naisele. Kiirabi pidi sealgi esmaabi andma.

23. juunil juhtus kaks kannatanuga liiklusõnnetust: 18-aastane noormees keeras Kunda–Sämi teel mopeediga ette sõiduautole Škoda Felicia ja ta toimetati Rakvere haiglasse kontrolli ning Arbaveres kaotas ATV üle kontrolli juhtimisõiguseta ja joobes 41-aastane mees, kes viidi Põhja-Eesti regionaalhaiglasse.

Lisaks jäid tähelepanelikele möödujatele silma Rakveres keset Laada tänavat kakerdanud poolpaljas ja purupurjus mees ning Rakke lähistel Onga jõkke sõita üritanud BMW. Viimane oli 30-kilomeetrise tunnikiiruse lõigul saanud ikka korraliku vungi üles, võpsikusse oli sisse rammitud korraliku pikkusega pidurdusala.

"Pühade nädalavahetus tõi päästjatele keskmiselt rohkem tööd, kuid õnneks ei juhtunud ühtegi ulatuslikku ega rasket õnnetust," ütles jaanide aegu valves olnud riigi päästeameti vastutaja korrapidaja Martin Lambing. "Päästjate kontrollitud lõkete puhul olid paljudel nõuded täidetud, kuid esines kahjuks ka rikkumisi. Oli väljakutseid, kus lõke oli jäetud järelevalveta. Teisalt oli ka juhtumeid, kus päästjad läksid väljakutse peale kohale ja tegelikult inimesed olid lõkke väga korralikult teinud – kustutusvahendid olemas, järelevalve tagatud – ja tegelikult sekkuma ei pidanud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles