Tragöödia Haljalas: kuueaastane poiss on surnud, politsei viis ära ema ja kasuisa

Copy

Teisipäeval suri Haljala alevikus ühes kortermajas kuueaastane poiss.

Sündmuskohal käisid nii politsei kui ka kiirabi. Prokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova ütles, et asjaolude väljaselgitamiseks alustas politsei kriminaalmenetlust.

Prokuratuuri kinnitusel alustati menetlust karistusseadustiku paragrahvi 117 järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest.

Mis täpselt juhtus, on veel selgusetu. Lapse ema juhtunut kommenteerima ei soostunud. Igatahes avastas Haljalas Tallinna tänaval elav ema millalgi ennelõunal, et tema voodis teki all lebanud kuueaastane poeg ei hinga enam. Naabrite sõnul saabusid politsei ja kiirabi sündmuspaika kella 11 ja 12 vahel. Kiirabi viibis korteris umbes pool tundi, politsei märksa kauem. Lahkudes võttis politsei lapse ema ja kasuisa endaga kaasa.

Perest lahus elav isa Janno kuulis tragöödiast tuttavate tuttavate kaudu. Mitte politseilt ega laste emalt. Ta oli parajasti Tallinnas, et minna laevale, Soome tööle. Kihutas tagasi Haljalasse, et heita viimne pilk oma elutule pojale. Sedagi ei saanud ta teha ema korteris, vaid alles siis, kui surnukeha oli sealt välja toodud. "Politsei ei lasknud mind lihtsalt sisse," ütles Janno.

See ei ole Jannole esimene kord last kaotada: sama pere teine laps suri noorena, väidetavalt lämbus laps epilepsiahoo ajal. Kolmas laps oli Aasperes emapoolse vanaema juures, kuid viimane keeldus Jannole teda üle andmast ja nii ootas mees õhtul kella 17 paiku politseid, et probleem lahendada.

Janno ei leidnud sõnu, kirjeldamaks teda tabanud traagikat. Ja arusaamatuid otsuseid. "Alates oktoobrist taotlen kohtu teel laste hooldusõigust," rääkis ta. "Põhjus: ema ei käi tööl, armastab napsu võtta, peab lihtsalt pidu. Mina maksan alimente ja ootan ning loodan, et saan hooldusõiguse. Sotsiaaltöötajad aga laiutavad käsi, sest ei olevat põhjust hooldusõigust mulle anda, ema olevat igati korralik. Ema minevat kohe-kohe tööle ja nii edasi. Tegelikult ta ei käi tööl. Ning nüüd on minu poeg surnud."

Janno sõnul on lapsed talle mitu korda kurtnud, et neil on ema juures halb. "Paar nädalat tagasi helistas poiss ja rääkis, et onu ehk kasuisa lämmatab teda," väitis Janno. "Olen hoidunud lapsi Haljalas külastamast, sest lapse ema ja tema elukaaslane mõnitavad mind laste juuresolekul, nad on mind laimanud ja taga rääkinud on ka sotsiaalmeedias. Maksan lastele elatist, aga juba järgmisel päeval kuulen, et raha on otsas. Lisaks sellele olen lastele ostnud, kui nad minu juures on, kõike muud eluks tarvilikku."

Janno kurtis, et nii Eesti õigussüsteem kui ka sotsiaaltöötajad on "emade poole kaldu". "Ma näen ja tean, mis tegelikult toimub. Aga ma ei saa mitte midagi teha," ütles ta. "Ema ei tahtnud lapsi mulle isegi külla lubada, ja kui ma nad poolsalaja enda juurde viisin, siis olin jälle paha."

Janno juttu, et lapse ema ja kasuisa armastavad pidu pidada, kinnitasid ka Haljala inimesed. "Esmaspäeva õhtulgi olid nad üsna lärmakad ja lõbusas meeleolus, pidasid hoovis pidu," lausus üks naabermajas elav naine.

Politsei ja prokuratuur kinnitasid õhtupoolikul, et suri kuueaastane poiss ning alustatud on kriminaalmenetlust paragrahvi järgi, mis käsitleb surma põhjustamist ettevaatamatusest.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles