Reinhold ja Rakvere

, kombeline vestja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Riim.
Raivo Riim. Foto: Tairo Lutter

Reinhold on sakslane ja ta elab Rakveres. Tal on ilus eesti naine, ilus auto ja ta on väga hea kokk.


Reinhold on umbes nii vana, et tal on neljas noorus. Reiholdile meeldib Eesti väga, eriti Rakvere. Ainult mõni asi talle siin ei meeldi.



Reinhold ja torupood

Reinhold teeb kodus remonti. Tal on maja, kus veneaegsed veetorud. Toru tuleb välja vahetada. Reinhold läheb torupoodi, seal on torud ilma hindadeta. Ühtegi müüjat lähedal pole, nii et peab minema ise abi otsima.



Lõpuks leiab ta ühe hingelise. Reinhold küsib mitmes keeles (saksa, inglise). Vastuse saab ta tõrjuvas kehakeeles:



"Kuidassajulgedmindtülitadakassaiseeinäeethinnadonsealtagaseinastahvlipealkirjas!" Reinhold saab sellest keelest suurepäraselt aru. Nii hea on keeli osata.



Reinhold läheb uue Põhjakeskuse K-rauta poodi. Seal on toredad müüjad, väga sõbralikud ja naeratavad ja abivalmis, aga veidi passiivsed: Reinhold peab ise küsima, kui abi vajab. Ja abi ta vajab, sest Reinhold ei oska eesti keelt (veel) nii palju.



Ta proovib inglise keelega, aga seda ei oska müüja, kuid sellest pole midagi. Müüja naeratab ja kutsub appi teise noorema müüja, kes inglise keelt rohkem räägib. See pood meeldib Reinholdile rohkem kui torupood.



Reinhold tantsib

Reinhold läheb tuttava ärimehega õhtul restorani sööma. Pikk päev selja taga ja leping taskus, nüüd peaks seda tähistama. Administraator loeb neile sõnad peale: "Meil on täna orkester ja tantsida saab ainult piletiga - süüa võite, aga tantsima ei tohi jääda, kui piletit ei osta."



Reinholdil vajub suu lahti, sellist asja pole ta eluski kuulnud! Kui restoranil on nii palju raha, et orkester tellida, siis peaks ka iga kliendi üle rõõmustama, kes uksest sisse astub.



Reinhold jääb tuttava ärimehega pärast sööki muusikat kuulama, nad tellivad veel pudeli veini ja ootavad, millal neid tullakse välja ajama. Õnneks seda ei juhtu. Võib-olla seepärast, et keegi ei tantsi. Kõrvallauaski kulub eesti seltskonnal enne pool pudelit viina ära, kui "mootor käima läheb".



Reinhold ja politsei

Tead sa kedagi, kellele meeldiks Eesti politsei, küsib Reinhold kavalalt. Ja vastab ise - minule! Poetan tema jutu vahele, et minule ka, juba aasta otsa pole ma trahvi saanud.



Aga Reinholdil on tõsisemad põhjendused: Eesti politsei on viisakas, viisakas ja viisakas.



Et Reinhold on kiire sõitja, on ta karistadagi saanud, aga see on toimunud alati viisakalt, isegi vabandades - näete, me peame teid trahvima, sest ületasite nii palju kiirust. Viimane kord pidas politsei Reinholdi kinni jõulude ajal, sest turvavöö oli lahti.


Algul noomis, siis naeratas ja ütles näppu vibutades: "Järgmise korrani!"



Reinhold ja lumi

On talv ja igal pool suured hanged. Reinhold pole harjunud jää peal sõitma. Äkki leiab ta end kraavis hanges, auto lihtsalt kaob tee pealt. Reinhold on püsti hädas, saksa keeles öeldakse selle kohta "Schiet!"



Reinhold ei ütle valjusti, sest ta on kuulnud sama sõna eesti keeles ja pealegi tuleb teed mööda tädi. Tädi ütleb lohutuseks midagi eesti keeles ja läheb edasi. Aga varsti tuleb mees traktoriga. Mees justkui teab Reinholdi õnnetust. Ta proovib autot välja tõmmata, aga kraav on sügav ja traktor väike. Mees ei ütle ühtegi sõna, ta sõidab minema. Reinhold on juba suures mures. Ja siis ta näeb jälle traktorit. See on suur traktor, kuid juht on sama.



Üks-kaks-ja-korraga on auto tee peal, mees ei ütle jälle midagi ja sõidab nii ruttu minema, et Reinhold ei jõua teda tänadagi. Siiani aitäh ütlemata.



Reinhold sõidab oma maakodusse, auto jätab ta suure tee äärde. Mööda sõidab suur lumesahk ja ajab teed lahti. Ajab nii, et auto on nüüd üleni lumes.



Reinhold jookseb eemalt ja vehib kätega, aga on juba hilja. Lõpuks saab ta oma auto lumesodist välja kaevatud ja Reinhold sõidab linna. Kui ta õhtupoole tagasi tuleb, ei usu oma silmi - vahepeal on vist sama sahk käinud ja umbes 200meetrise tee lahti ajanud, nii et Reinhold sõidab maakodu õue, nagu elaks ta linnas.



Sellelegi mehele tahaks tagantjärele aitäh öelda.



Reinhold ja talvekummid

Talv tuli jälle ootamatult. Reinhold läks Rakveres Erimelli autoteenindusse. Seal polnud tema autole sobivaid talvekumme. Teda juhatati ülemuse moodi mehe juurde, kes oli osavõtlik - ma vaatan veel, otsin veel. Kolm päeva oli see mees tegelenud Reinholdi autokummidega: saatis meili, helistas mitu korda, lõpuks leidis.



Reinhold on siiani üllatunud, isegi Saksas kogeb nii tähelepanelikku teenindust harva.



Selle mehe nimi on härra Rein Taagen. Olgu siinkohal talle ruttu aitäh öeldud, muidu juhtub nagu traktorijuhiga, kes minema sõitis.



Reinhold ja toidupood

Varem käis Reinhold Raja poes, sest see on heas kohas, tee ääres. Enam ta sinna ei taha minna, ainult suures hädas. Kord tahtis Reinhold hakkliha osta. Letis olid eri sordid ja eri hinnad. Müüja ei saanud ostjast aru, ta pakkus ühte ja teist, aga ikka polnud see.



Lõpuks leidis ta selle, mida Reinhold tahtis. Selleks ajaks oli müüja juba nii tige, et lõi plärtsti hakklihapaki letile.



Umbes, et võta ja kao. Reinhold kaduski. Enne ütles ta kassas aitäh ja nägemist. Aga kassa ei teinud temast väljagi. Reinholdile tundus äkki, et kõik müüjad selles poes olid ümberringi tema peale tigedad.



Reinhold ja naer

Reinhold on aru saanud, et eestlane niisama ei naera.


Ta tegi koos ühe eestlasest sõbraga proovi: seisid kahekesi tänaval ja vahtisid taevasse. Tuli mees, jäi seisma ja vaatas ka üles. Seal oli vaid sinine taevas.



Mees vihastas ja läks edasi. Tuli teine mees, sama. Eestlasele meeldib teiste kulul nalja teha, aga enda üle nad ei naera. Sakslased ütlevad isekeskis, et Põhja-Saksas elavad inimesed naeravad ainult keldris. Eestis naeravad inimesed vist keldrist veel korrus allpool, arvab Reinhold.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles