Galerii: Viru Folgi esimene päev - festival tervitab muusikafänne päikesepaistega

Copy
Käsmus algas Viru Folk. Vinteri laval andis esimese kontserdi kooslus - Tõnis Kark ja Marko Naissoo.
Käsmus algas Viru Folk. Vinteri laval andis esimese kontserdi kooslus - Tõnis Kark ja Marko Naissoo. Foto: Ain Liiva

Täna pealelõunal on Käsmu kogunenud juba esimesed folgilised. Nauditakse head muusikat, pidulistele teeb rõõmu taevas särav päike. Festivali avatseremoonia on küll alles veerand tundi enne kella kaheksat õhtul, kuid esimesi esinejaid kuuleb juba mitu tundi varem. Kaheteistkümnes Viru Folk, iiri pärimusele ja kultuurile pühendatud pidu, kestab pühapäeva õhtuni. Korraldajad lubavad, et kolme festivalipäeva jooksul saab kuulata ohtralt traditsioonilist muusikat, imetleda kuulsat Iiri stepptantsu ning rüübata Iiri kohvi, Iiri õlut ja Iiri viskit. 

Festivalil Viru Folk astub üles 30 esinejat nii Eestist kui ka Iirimaalt ning sel aastal on oodata tavalisest rohkem ka külastajaid. Viru Folgi peakorraldaja Peep Veedla lootis, et sel aastal ületatakse ka 10 000 külastaja piir.

Nagu Viru Folgil kombeks, pole korraldajad kedagi otseselt peaesinejaks nimetanud, ka sedakorda on see keeruline ülesanne, sest kõik esinejad on kõvad tegijad ja väärt eraldi mainimist. Korraldajad julgevad siiski nimetada eriliseks juba täna kell 20 esinevat karismaatilist bändi The Kilkennys, keda peetakse legendaarse The Dublinersi mantlipärijaks. 

Laupäeva vürtsitavad iiri torupillimängija Shane McGrath oma sõpradega ning Briti saarte uus kuum nimi Beoga, kes on viimasel ajal koos paljude lemmikpoptähe Ed Sheeraniga musitseerides edetabelitesse maandunud. 

Laupäeval astub lavale ka keldi metal'i esinumber Primordial. "Näeme, et sellele kontserdile on väga palju ostetud eraldi pileteid, ehk siis paljud tulevadki Käsmu ainult sellele kontserdile ja lähevad pärast jälle," märkis Peep Veedla.

Peep Veedlale on isiklikult kõige olulisem kontsert "Tribute to the Pogues", mis algab täna õhtul kell 23 pealaval. 

"Iiri muusika on populaarne kõikjal maailmas, kuid kindlasti pole see kohalikku muusikat mõjutanud nii tugevalt kui The Pogues mõjutas meie staažikate folgitippude VLÜ ja Untsakate algusaastaid. Just nemad selle austuskontserdi annavadki," ütles Veedla.

Korraldaja sõnas, et festivalil võiks olla improviseeritud jämmimist ja esinejad võiksid tinistada rahva rõõmuks kitarri.  

Festival ei ole aga mitte üksnes muusika ja melu. Viru Folgil toimub ka miniarvamusfestival ja seda keskkonnaprogrammi raames. Nii saab reedest pühapäevani varahommikuti ja õhtutundidel mõnusalt matkata, nautida Päikese teed ja kogeda kõigi meeltega metsakümblust. 

Seekordne festival teeb sammu ka loodussõbralikuma mõtteviisi suunas, nii kutsuvad korraldajad inimesi prügi sorteerima ning oma nõusid ja topse kaasa võtma või vähemalt taaskasutama.

Viru Folk avati pidulikult õhtul kell 19.45, avamisel said sõna ka Käsmu Meremuuseumi peremees Aarne Vaik, kes tõi publikuni mälestused esimesest Viru Folgist, Riigikogu liige Üllar Saaremäe ning Iirimaa suursaatkonna asejuht Karen Gillander. Iiri hümni saatel tõmbas Brian F. Devaney masti Iirimaa lipu ning Iiri tantsijad õnnistasid sisse tantsupõranda. 

Avapidu jätkus The Kilkennyse kontserdiga, kelle ehe iiri südamlikkus ja siirus juba esimesest noodist rahvast köitis. Esimese päeva kohta erandlikult suur kuulajate hulk täitis kogu pealava esise. Sümpaatsed iiri muusikud panid rahva ühendkoorina kaasa laulma ning Riverdance’i tantsima. Ei puudunud ka folgipidudele omane "sabatants", mida kontserdi jooksul ohtralt ringi liikumas näha võis.

Suuremast tantsimisest sai hinge tõmmata Öösorri kontserdil Metsalaval, kus esitusele tulid lood loodusest, sõpradest ja kõigest muust, mis pähe tuleb. Pärast kontserti said kõik huvilised ühiselt Käsmu mändide alla ka öösorri nimelist lindu otsima minna. Samal ajal käisid retked keskkonnaprogrammi raames lillat liiva ja päikeseloojangut vaatamas.

Hilisõhtu suurkontsert toimus Pealaval, kus VLÜ, Untsakad, Airi Allvee ja Üllar Saaremäe tegid kummarduse populaarsele Iiri ansamblile The Pogues, esitades bändi paremaid palasid. Hilisest õhtutunnist hoolimata oli lavaesine taaskord puupüsti tantsijaid ja kaasa lauljaid täis. 

Tantsuõhtu jätkus restoranis Kaspervik, kus rahvast hullutas äsja uue plaadi üllitanud Nedsaja Küla Bänd. Karmima muusika huvilised kogunesid aga hard rocki viljeleva bändi No More Fridays’i ja nende sõprade The Maple Brothersi öökontserdile Ingmani metsalavale. Häid emotsioone ning tempokaid tantsusamme jagus kuni varajaste hommikutundideni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles