10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Filminädal “Suvi-69”

27. augustil on Nõukogude filmikunsti 50. sünni-aastapäev. Selle suursündmuse tähistamise raames toimub Rakveres kinos “Lembitu” 11.–17. augustini 1969. a. filminädal “Suvi-69”.

Filminädalal kohtutakse kineastidega. Külla tulevad stsenaristid, režissöörid, filminäitlejad. Esimene kohtumine on 13. augustil kell 19. Siis näidatakse filmi “Gladiaator”. See on uus eesti film. Kohtumisele tulevad filmi stsenarist Aadu Hint, režissöör Veljo Käsper, ja Vytautas Tomkes, kes mängib filmis peaosa.

Filmi “Gladiaator” tegevusajaks on aastad 1915–1918, mil euroopa rahvad olid kistud Esimese maailmasõja keerisesse. Filmi teemaks on inimese võitlus oma õnne eest.

Teine kohtumine korraldatakse 15. augustil kell 19 filmiga “Serafim Frolovi armastus”. Nimetatud filmis on juttu ühe sõduri saatusest, kes pärast Suurt Isamaasõda otsustab sõita tütarlapse juurde, kellega tal sõjapäevil juhuslikult kirjavahetus tekkis. Nad pole teineteist näinud ja on tegelikult võõrad. Kuid sõduril polnud mujale kuskile sõita.

1. augustil kell 19 on filminädala pidulik lõpetamine. Sel päeval näeme “Mosfilmi” komöödiat “Briljantkäsi”.

Külastage filminädalat “Suvi-69”!

10 aastat tagasi

Viru Folk tõi rahva mere äärde

Kolm imeilusa ilmaga suvepäeva tõid nädalavahetusel Käsmu kaptenikülla üle kümne tuhande inimese, kes nautisid Viru Folgi rikkalikku muusikaprogrammi, kaunist loodust ning kohalike külalislahkust.

“Kirev olemise viis,” iseloomustas loodusemees Hendrik Relve tänavuse Viru Folgi atmosfääri.

“Folgi nime all on igasugu asju tehtud, aga põhimõtteliselt tähendab see, et ollakse intiimsemalt omavahel, loodusega lähedased. Sellel festivalil olid erinevad paigad erineva intiimsusega – väiksemad paigad meeldisid mulle rohkem,” rääkis aastakümneid omale hingelähedast folki teinud Hendrik Relve, kes ühel õhtul astus koos oma bändikaaslastega Forestist üles kirjanike maja õuel ning rääkis teisel hommikul huvilistele Käsmu kivikülvist.

Aga menukaid kontserte jagus ka suurematele lavadele, olgu siis teiste seas näiteks Zetod ja Svjata Vatra, kes publiku metsalaval kaasa elama said, või pealaval hiliste öötundideni folkinud rootslaste Skröm või soomlaste Värttinä.

“Kõik toimis nii, nagu toimima pidi,” võttis kokku festivali peakorraldaja ja programmijuht Peep Veedla. Külastajaid oli mullusega võrreldes poole rohkem, esialgsetel andmetel kokku kümme tuhat. Kui tänavuse festivali üks menukamaid kontserte oli pühendatud Käsmu mehe Ülo Vinteri 85. sünniaastapäevale, siis Veedla kinnitusel jääb Vinteri looming mingis mahus tulevastegi Viru Folkide programmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles