10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

”Mina määran teile kohad!”

Enamik inimesi, kes bussides sõidavad, on rahul igasuguse istekohaga. Kui ees seisab aga näiteks reis Pärnu, ei ole sugugi ükskõik, kus istuda. Sõit sinna kestab ikkagi vähemalt kolm-neli tundi. Esmaspäeva hommikul astusid toimetusse kaks pärnulast. Olid tulnud Rakverre poega vaatama. Palusid Rakvere bussijaamast esmaspäeva hommikul kaks piletit Pärnu. Kassas pandi piletitele numbrid 7 ja 8. Reisijaile kohad ei meeldinud, sest nad kartsid, et need on esiratta kohal, kus on ebamugav istuda. Protesteerimine ei aidanud. “Mina määran teile kohad!” öeldi kassast. Helistamise peale vastati, et sellised olevat instruktsioonid, inimestel pole õigust kohti valida, paluti aga tagasi tulla, et saaks piletitele teised numbrid panna. Hiljem kostis ka autobussi- ja taksopargi osakonnajuhataja A. Aam, et reisijate soove peab siiski arvestama. Kes ostab pileti enne teisi, sellel on valikuõigus.

Ja siis veel üks asi. Ka öösel läheb busse. Pärnu sõidab näiteks üks neist öösel kell kolm. Meie tuttavad pidid juba pühapäeva öösel vastu esmaspäeva ära sõitma. Enne kella kahtteist löödi aga bussijaama uksele lukk ette ja kamandati kõik välja. Mine, kuhu tahad.

Ajaloomälestised väärivad jäädvustamist

Harrastusajaloolasest arvutiõppejõud Heiki Koov otsustas kõik Lääne-Virumaa mälestusmärgid oma isikliku GPS-iga kaardistada ning saadud andmed internetti üles seada.

“Huvi tuli täiesti juhuslikult,” ütles Heiki Koov. “Alguses arvasin, et see on lihtne, kuid tegelikult on väga paljude monumentide kohta info puudulik ning osa on lõhutud või teise kohta viidud,” lisas ta.

Tema idee oli, et mälestusmärkide GPS-iga kaardistamise ja internetilehel nende koordinaatide avalikustamise järel oleks võimalik monumendid, mälestuskivid või -tahvlid kergesti üles leida. Kokku peaks Koovi arvates selliseid huvipakkuvaid objekte olema Lääne-Virumaal 300 ringis. Alustuseks võttis ta ette käia läbi Tamsalu vallas asuvad mälestusmärgid. Loomulikult kõikide juurde ta ei jõudnud, aga see polnudki eesmärk, sest olulisim oli süsteemi katsetada.

Vähemalt Tamsalusse tõi navisüsteem hästi kohale. Alustuseks otsiti üles 1978. aastal avatud hauamonument lubjaahjude juures, kus 26. veebruaril 1918 hukkasid sakslased kolm lubjatehase töölist. Veidi nokitsemist ning mälestuskivi koordinaadid said paberile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles