Rakveres kuuleb Operetikuninga operetti

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Helgi Sallo särab Imre Kálmáni abikaasa Vera rollis.
Helgi Sallo särab Imre Kálmáni abikaasa Vera rollis. Foto: Peeter Langovits

Täna kell 18 saab Rakvere teatris näha kontsertlavastust Imre Kálmáni elust ja loomingust. Josef Weinberger Limitedi loal tuleb esitusele lavalugu “Pool lehekülge Ferenc Liszti partituuri, mis kaalub üles kõik minu kirjutatud ja veel kirjutamata operetid”. Niisugused sõnad on öelnud ungari operetihelilooja Imre Kálmán, kellele tema kaasaegsed andsid nime Operetikuningas.

Kohe oma esimese operetiga “Sügismanöövrid” (1909) tõestas Kálmán, et tema näol on tegemist äärmiselt andeka operetikomponistiga, ning tema järgnevad teosed vaid kinnitasid seda. Viisimeistrina oli ta ületamatu – kauneid ja sütitavaid meloodiaid pudenes nagu varrukast.

Jalutuskäikude ajal tegi ta vahel äkki peatuse, et kirjutada üles mõni pähe kerkinud viisijupp. Sama juhtus ka sugulastele korraldatud suurejooneliste lõunasöökide ajal – helilooja haaras äkki salvräti, et see siis noote täis kritseldada. “Mustlasprimaš” (1912), “Tšaardašivürstinna” ehk “Silva” (1915), “Karnevalihaldjas” (1917) on tema operettidest tuntuimad.

Saatus kihutas Kálmáni aga tagant ja pani teda proovile. Võibolla ongi see põhjuseks, miks tema kõige lõbusamates operettides kõlavad nõnda selgelt traagilised noodid.

Kaheosaline kontsertlavastus räägib Imre Kálmáni elust, loomingust ja armastusest.

Peaosades säravad rahvus­ooper Estonia operetisuurkujud Hans Miilberg ja Helgi Sallo. Kõrvalosades löövad kaasa Janne Ševtšenko, Helen Lokuta, Heli Veskus, Kristel Pärtna ja teised. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles