Selgub Tapa linnakeskuse arhitektuurivõistluse võidutöö

BNS
Copy
Tapa kesklinna jääb ka vana vaksalihoone.
Tapa kesklinna jääb ka vana vaksalihoone. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

EV100 ja Eesti Arhitektide Liidu algatuse "Hea avalik ruum" jätkuprogrammi raames korraldatud arhitektuurivõistlus Tapa linnakeskuse kujundamiseks on jõudnud lõpusirgele ning 17. septembril selgub võistluse võidutöö.

Tapa linnakeskuse arhitektuurivõistlusele saabus tähtajaks, 29. augustiks kuus tööd, mis kõik kvalifitseerusid ning pääsesid hindamisele. Žürii otsustas premeerida viit paremat tööd, milleks on "Foorum", "Galerii", "Kohtume promenaadil", "Ristumine peateega" ja "Tapa Tapas". Võitja selgub juba eeloleval teisipäeval.

Tapa linnakeskuse arhitektuurivõistluse lõpetamine ja nimeümbrike avamine toimub 17. septembril kell 11.30 Tapa kultuurikojas. Ümbrikud avavad ning võitjaid õnnitlevad vallavanem Riho Tell, Eesti Arhitektide Liidu esindajad ja žürii liikmed. 

Tapa vallavalitsus ja Eesti Arhitektide Liit kuulutasid välja arhitektuurivõistluse, mille käigus otsiti Tapa linnakeskusele terviklikku ja nüüdisaegset lahendust, et luua inimsõbralik ja kvaliteetne avalik ruum linna südames.

"Valla eesmärgiks on tuua kesklinna rohkem elu ja nüüdisaegseid ruume ajaveetmiseks, mis omakorda annaks hoogu kohaliku ettevõtluse ja kultuuri arengule. Praegu puudub kogu ala tervikuna käsitlev tulevikunägemus ning võistlusega soovime luua alale ühtse identiteedi, atraktiivsed kohtumis- ja olemispaigad ning inimsõbraliku tänavaruumi," selgitas Tapa linna eesmärke vallakunstnik ja võistluse žürii liige Eele Ehasoo.

Tapa linnakeskuse arhitektuurivõistluse põhiala hõlmab Tapa raudtee- ja bussijaama ümbrust, Pikka, Jaama ja Sauna tänavat ning keskväljaku ala. Võistluse põhialasse jäävad ka 2015. aastal uuendatud Jaama park ning 2018. aastal Sauna tänava ja Ambla maantee kesklinna ossa jääv uus teedevõrk. Võistluse mõjuala suurus on umbes 127 900 ruutmeetrit ning selle kontaktalasse jäävad linna peamised kultuuri-, kaubandus- ja toitlustusasutused.

Algatuse "Hea avalik ruum" programmijuhi Kalle Vellevoogi sõnul on viimastel aastatel juba valminud või praegu töös olevad projektid inspiratsiooniks nii kohalikele omavalitsustele kui ka Eesti arhitektidele Eesti avaliku ruumi mõtestamiseks ja uuele tasemele viimiseks.

"Sellest ajendatuna avasime "Hea avaliku ruumi" jätkuprojekti, mille raames saavad uue hingamise veel mitu linnakeskust, millest üheks on Tapa linnasüda. Loodame, et hea koostöö kultuuriministeeriumi ja rahandusministeeriumiga jätkub ning järgneval kolmel aastal saame programmi laiendada kuni kahekümnele omavalitsusele," lisas Vellevoog.

Tapa linnakeskuse arhitektuurivõistlus korraldatakse riigi ja Tapa valla rahastusel ning Eesti Arhitektide Liidu eestvedamisel. "Hea avaliku ruumi" jätkuprogrammi raames viidi 2019. aastal läbi neli arhitektuurivõistlust Tapa, Võsu, Paide ja Lihula linnakeskuse uuendamiseks.

Seni on EV100 arhitektuuriprogrammi raames uue ilme saanud Tõrva, Põlva, Rapla ja Valga linnakeskus. Tänavu valmivad lisaks Võru keskväljakule Kuressaare ja Elva linnakeskus ning Rakvere Pikk tänav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles