25 aastat pilapilte Postimehes – tubli, Urmas Nemvalts!

Priit Pullerits
Copy
Postimehe karikaturist Urmas Nemvalts oma pere uusima liikme, varjupaigast võetud kaheaastase koera Bibiga kodu lähedal Angerja oja kaldal.
Postimehe karikaturist Urmas Nemvalts oma pere uusima liikme, varjupaigast võetud kaheaastase koera Bibiga kodu lähedal Angerja oja kaldal. Foto: Tairo Lutter

Visa töö ja pühendumine ning paras ports õnne tegid Urmas Nemvaltsist Postimehe karikaturisti. Homme saab täis täpselt veerand sajandit, mille jooksul on tema tööd ajanud päevast päeva keda naerma ja keda hambaid kiristama.

KATKEND LOOST:

Enne Vene sõjaväkke minekut töötab Nemvalts aasta Tartu tehases Võit tööriistaluksepana ja paneb palgast hoolega raha kõrvale. Et kui tuleb kroonust tagasi, on, millega elus edasi minna.

Ta teenib kaks aastat õhudessantväes. Oli ta ju koolipoisina harrastanud purilendu ja harjutanud Rein Randlase juhendamisel karated. Midagi tollest võimekusest on säilinud tänini: kord Postimehe jõulupeol, meenutab endine arvamustoimetaja Marti Aavik, kel kaalu üle saja kilo, oli ta pildi tegemiseks hüpanud Nemvaltsile hooga sülle. Nemvalts ei löönud põlvist nõtkumagi. «Põhimõtteliselt on ta akrobaat,» väidab Aavik.

Aga kui Nemvalts sõjaväest tulema pääseb, saab ta tehasetööga säästetust osta vaid teksapüksid. Nii palju ja kiiresti kukub nõukogude aja lõpus rubla väärtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles