Matrixi filmi tehnoloogia jõuab Moskva tänavatele (8)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Näotuvastussüsteemi loojad lubavad, et ühe-kahe aasta perspektiivis on olemas süsteem, mis annab teada kuriteo sooritamisest, kuid seda ei hakata kasutama poliitilistes huvides.
Näotuvastussüsteemi loojad lubavad, et ühe-kahe aasta perspektiivis on olemas süsteem, mis annab teada kuriteo sooritamisest, kuid seda ei hakata kasutama poliitilistes huvides. Foto: Ntechlab

Moskva loob 200 000 kaamera abil ühe laiaulatuslikuma näotuvastussüsteemi maailmas, mis katab kogu Venemaa pealinna. Süsteemi loojad välistavad selle kasutamise poliitilistes huvides, mis on päevakohane küsimus praeguste protestide valguses.

Moskvas käinud inimesed mäletavad kõikjal, eriti kesklinnas patrullinud politseinikke, kes pidevalt inimeste dokumente kontrollisid ning nii endale korralikku taskuraha teenisid. Eelmise aasta kevadel kadus enamik politseinikest äkitselt tänavatelt. Põhjus polnud patrullpolitseinike koondamises, vaid Matrixi-sugustes ulmefilmides nähtud tehisintellekti kasutusele võtmises politseitöös.

«See on täiesti uus lähenemine turvalisuses. Tundub, et see on tulevikumuusika, aga see on tegelikult juba olevik,» ütles Postimehele maailma ühe juhtiva näotuvastussüsteemide ehitaja, Moskva firma NtechLabi peadirektor Aleksandr Minin. «Praegu pole veel kusagil maailmas sellist süsteemi, mis ise annaks teada, et näe, praegu sooritatakse kuritegu. Vähemalt pole väga kõrgetasemelise kvaliteediga süsteemi. Aga ühe-kahe aasta perspektiivis see tuleb.»

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles