Ida-Virumaa jõuluvanadel napib tööd

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed kaotavad varakult usu jõuluvanasse.
Lapsed kaotavad varakult usu jõuluvanasse. Foto: AFP/SCANPIX

Jõuluvana tellimuste vastuvõtjad Ida-Virumaal ütlevad, et seni ei ole tellimusi palju, põhjendades seda asjaoluga, et paljusid lastevanemaid hoiab tagasi hind. Liiga väikese raha eest aga ei pea jõuluvanad mõttekaks töötada.

Teatri Tuuleveski administraator Sofia Bulanova ütles, et praeguseks on neil eraisikutelt viis tellimust. Jõuluvana külaskäik kestab 40 minutit ning maksab lastevanematele 40 eurot, kirjutab Põhjarannik. Möödunud aastal oli hind 500 krooni (ligi 32 eurot).


Tema põhjendas hinnatõusu kütusehinna tõusuga, sest autoga tuleb läbida pikki vahemaid. Seepärast ei ole mõtet väiksema hinnaga tellimusi vastu võtta, vaid parem on see aeg juba kodus oma perega veeta.

Ühe firma esindaja, kes tellimusi vastu võtab (20 minutit maksab 35 eurot), ütles, et parematel päevadel enne kriisi oli vahel kuni kümme tellimust päevas. Nüüd, mil inimestel on rahamuresid rohkem, on kojukutseid märksa vähem, näiteks eelmise aastaga võrreldes poole vähem.

Agentuuri Unistus esindaja Ljubov Menuhhova sõnul maksab nende jõuluvana külaskäik 32 eurot ja seni on neil vaid üks tellimus. «Vanemad ütlevad, et on hea, kui kingitusekski raha kokku saab – mis seal veel jõuluvanast rääkida,» nentis Menuhhova. «Ka firmadelt on tänavu vähem tellimusi. Varem kisti meid peaaegu tükkideks, aga nüüd on väga paljud ettevõtted pidude korraldamisest üldse loobunud või püüavad neid läbi viia võimalikult odavalt. Eelmine aasta oli selles mõttes parem.»

Jõuluvanade taliolümpiamängud võitnud Aare Rebbani arvates väheneb tellimuste arv mitte üksnes kriisi tõttu, vaid ka seepärast, et lapsed saavad praegu kiiremini suureks. «Kui varem usuti jõuluvanasse veel teises ja kolmandaski klassis, siis nüüd enam mitte,» kahetseb ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles