Kadunud mees leiti mutimullahunnikutega kaetult

Andres Pulver
Copy
Enesetapja poos end üles.
Enesetapja poos end üles. Foto: Internet

Sügise hakul 90 aastat tagasi hoidis rakverlaste meeli ärevil kohaliku elektrivõrgu juhataja Arseni Mölderi kadumine.

Arseni Mölder läks kaduma 13. septembril, kuid kuu lõpul ilmus tollaste ajalehtede andmetel välja kiri, mille Mölder olevat saatnud oma tuttavale ja andnud selles teada, et viibib Saaremaal tervist parandamas.

Paraku polnud see aga sugugi nii, sest 14. oktoobril leiti umbes kuue kilomeetri kaugusel Rakverest, Kundasse viiva raudtee äärest Sõmeru valla Nurme küla taluperemehe Jüri Udu karjamaalt lepikust Mölderi surnukeha.

“Enesetapmise kohta on lähemalt selgunud, et A. Mölder on ülespoomiseks tarvitanud võrdlemisi omapärast viisi, mis teatava määrani sarnaneb paar aastat tagasi juhtunud Rakvere vangimaja ülema abi Karl Schelbachi enesetapmisele.

Mölder on nimelt lepapõõsa alumise oksa külge kinnitanud elektrikaablist silmuse. Silmus oli aga niivõrd madalal, et enesetapja pidi ennast kõhuli laskma ja küünarnukkidele toetades pea silmusest läbi pistma, nii et silmus võis kõrisõlme kokku pigistada. Ka asub Mölderi laiba leiukoht üsna lähedal Schelbachi enesetapmise kohale,” kirjutas 1929. aasta 17. oktoobri Virumaa Teataja.

Leidmise ajal oli laip juba üpris lagunenud, kuna oli võpsikus olnud ilmselt terve kuu. Kadunukese jalad olid mutimullahunnikutega kaetud, linnud olid aga mehel silmad peast nokkinud.

Laiba juures oli portfell ametlike dokumentide ja tööriistadega. Mingit hüvastijätukirja Mölder maha ei olnud jätnud. Virumaa Teataja arvates sundisid meest eneselt elu võtma perekondlikud põhjused ja “närvilikkus”.

Arseni Mölder jäi kadunuks 13. septembril, kodust oli mees lahkunud hommikul kella seitsme kandis. Samal päeval kella 11 paiku olid raudteetöölised näinud Mölderit raudteel kõndimas.

“Neile soovinud ta veel jõudu,” kirjutas ajaleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles