Räpinast puukoolist leiti viljapuu-bakterpõletikku

BNS
Copy
Räpina aianduskool.
Räpina aianduskool. Foto: Räpina aianduskool

Põllumajandusamet tuvastas Räpina aianduskooli õppemajandi puukooli õunapuude kloonalustel ohtliku taimekahjustaja viljapuu-bakterpõletiku (Erwinia amylovora).

Viljapuu-bakterpõletik tuvastati septembris kloon­alustel, mida kasutati õppemajandis istikute tootmiseks, edastas põllumajandusamet.

Taimed kuuluvad hävitamisele ja puukoolis rakendatakse tõrjemeetmeid. Saastumiskahtlaseks tunnistatud taimi on kohustus hoida kaks aastat karantiinis ning nende tootmiskohalt väljaviimine ja turustamine on keelatud.

Põllumajandusamet palub kõigil, kes on tänavu ostnud Räpina aianduskoolist viljapuu-bakterpõletiku peremeestaimede istikuid ja märkavad nendel haiguse tunnuseid, võtta ühendust aianduskooli õppemajandiga.

Soovitav on lisada fotomaterjal haigestunud taimedest.

Vältimaks haigustekitajate levikut, ostab aianduskool tagasi tänavu kevadperioodil müüdud haiguskahtlusega istikud. Tagasiostmine toimub ainult eelneva kokkuleppe ja taimega kaasas oleva taimepassi alusel.

Tegemist on bakterhaiguse kolmanda leiukorraga Eestis. 2012. aastal tuvastati haigus esimest korda, tänu tõrjemeetmete rakendamisele õnnestus Eestis haiguskolded likvideerida ja säilis viljapuu-bakterpõletiku suhtes kaitstava piirkonna staatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles