Kavaldamine muutis Brexiti saatuse veelgi segasemaks (2)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Briti peaminister Boris Johnson parlamendis.
Briti peaminister Boris Johnson parlamendis. Foto: AFP/SCANPIX

Kui pärast Brüsselis eelmisel nädalal uue lahkumisleppe saavutamist tundus, et Briti peaministril Boris Johnsonil võib õnnestuda nädalavahetuse jooksul kindlustada Brexiti toimumine 31. oktoobril, siis parlamendil oli peaministrile varuks üllatus.

Üleeile tuli Briti parlament esmakordselt 37 aasta jooksul laupäeval istungiks kokku. 37 aastat tagasi oli põhjuseks Falklandi sõda, nüüd aga Brexit.

Debatile järgnenud hääletusel kiitsid saadikud napilt heaks endise konservatiivi Oliver Letwini nimel esitatud muudatusettepaneku, mis lükkab Johnsoni saavutatud lahkumisleppe üle otsustamise edasi, kuni kõik lahkumiseks vajalikud õigusaktid on heaks kiidetud nii alamkojas kui ka ülemkojas.

Parlamendisaadikud kartsid, et kui Johnsoni lepe heaks kiidetakse, aga enne tähtaega ei suudeta vajalikke õigusakte rakendada, riskitaks kogemata Ühendkuningriigi leppeta lahkumisega selle kuu lõpus. Letwin selgitas ka ise BBC-le, et ta pole Johnsoni leppe vastu, kuid peab muudatusettepanekut kindlustuspoliisiks. Hääletusel ei lükatud lahkumislepet tagasi ega kiidetud seda ka heaks, lepe pandi sisuliselt ootele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles