Erki Loigom: Trumpi taganemine Süürias – võimalus Kim Jong-unile? (3)

Erki Loigom
, välispoliitika vaatleja
Copy
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un. Foto: Korea News Service/AP/Scanpix

Diktaatoreid imetleva Donald Trumpi tegevus Süürias sunnib arutlema Korea poolsaare julgeoleku tuleviku üle, kirjutab välispoliitika vaatleja Erki Loigom.

Ameerika Ühendriike maailma politseiniku rollist taandavaid algatusi lubanud, kuid seni kiirete ja lennukate mõttemuutustega tuntuks saanud Donald Trump viis Süürias ellu midagi kardetut, kuid ikkagi ootamatut. Autor ei armasta tuua ülearu otseseid võrdlusi erinevate juhtumite vahel, kuid diktaatoreid imetleva ning pikaajalise taustaga kuupvõrrandi kategoorias liitlassuhetega lihtsaid kreedit-deebettehteid katsetava Trumpi seekordne tegevus sunnib arutlema ka Korea poolsaare julgeolekumudeli tuleviku üle.

Siinkirjutaja tunnetuse järgi on välispoliitika Trumpi silmis tüütu, kuid vajalik sisepoliitiline tööriist. Palju koduturule mõeldud kõlavaid ja globaalseid sõnumeid, kuid ei ühtegi käegakatsutavalt käima lükatud sisulist algatust. Kõigest palju riskantset segadust. Kindlasti tuleb Trumpi ajastul eristada Ameerika globaalses tegevuses Trumpi ideid ja Ameerika reaalset tegutsemist, kus just praegu Süürias toimunud tegelik taandumine on tekitanud Ameerika kaitsepoliitikat ellu viivates ametnikes ja sõjandusringkondades märkimisväärset pahameelt ülemjuhataja otsuste üle. Isegi Washingtonis ei jookse veelahe arutelus presidendi otsuse üle mitte harjumuspärast joont pidi demokraatide ja vabariiklaste vahel. Meenutagem, et Trumpi lähikonnast on just Süüria kavade tõttu lahkunud kaitseminister James Mattis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles