Harukordne sündmus Jaapanis: troonile astub täna uus keiser

Rait Piir
, reporter
Copy
Ekraan, mis kuvab troonimist Tokyo tänaval.
Ekraan, mis kuvab troonimist Tokyo tänaval. Foto: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

Teisipäeval, Eesti aja järgi kell seitse hommikul toimub Jaapanis püha rituaal, mis on kõige olulisem komponent tervest hulgast sellel aastal alanud rituaalidest, mille käigus tõuseb troonile keiser Naruhito. Troonimisel viibib ka Eesti president Kersti Kaljulaid. 

Keiser ja keisrinna külastasid hommikul kolme palee territooriumil paiknevat šinto pühamut, et saada päikesejumalanna, esivanemate ja mitmete teiste jumaluste õnnistus. Kohaliku aja järgi kell üks algavast tseremooniast nimega Sokuirei-Seiden-no-gi võtab osa umbes 2000 inimest, kelle hulka kuuluvad mitmesugused ametnikud, poliitikud, teiste riikide esindajad ja aristokraadid üle kogu maailma. 

Kella ühe ringis sisenevad troonisaali koos oma saatjatega keiser ja keisrinna, kes kannavad ametlikke õukonna rõivaid. Nende assistendid kannavad kaasas kolme keiserlikku regaali, mis annavad valitsejale taevase mandaadi. Keiser astub 6,5 meetri kõrgusele troonile ja keisrinna 5,5 meetri kõrgusele toolile. Palee õuel lehvivad lipud. 

Kui keiser ja keisrinna on ennast paika seadnud, siis peavad külalised püsti tõusma ja neilt eemaldatakse varjav sirm. Seejärel peab peaminister Abe Shinzo kõne ja kõik külalised hõikavad kolm korda banzai, mis tähendab «elagu!»

Tseremoonia kestab umbes 30 minutit. 

Algselt pidi pärast tseremooniat leidma aset avalik paraad, kuid see lükati taifuun Hagibise tekitatud kahjustuste tõttu. Samuti on tulnud muuta mõningaid tseremooniaid, sest järjekordne taifuun on toonud Tokyo kohale tugevad vihmad. 

Postimees on Tokyos kohal sündmusi kajastamas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles