Iisraeli kauasel peaministril Netanyahul libiseb võim käest

Merili Arjakas
, reporter
Copy
Eelmisel nädalal lõppes juutide sügisene pühade hooaeg ning poliitika naases tavatuuride juurde. Pildil kogunevad pühalised Jeruusalemma juudikvartali ja Nutumüüri juurde.
Eelmisel nädalal lõppes juutide sügisene pühade hooaeg ning poliitika naases tavatuuride juurde. Pildil kogunevad pühalised Jeruusalemma juudikvartali ja Nutumüüri juurde. Foto: MENAHEM KAHANA/AFP/Scanpix

Eile õhtul loobus Iisraeli peaminister Benyamin Netanyahu talle usaldatud mandaadist luua valitsuskoalitsioon, kuna juba teist korda sel aastal ei õnnestunud tal saavutada enamust. President Reuven Rivlin teatas seejärel, et valitsuse loomise õigus läheb üle Netanyahu põhirivaalile, erukindral Benny Gantzile.

Gantzist sai seega esimene inimene kümne aasta jooksul, kellel on reaalne võimalus Netanyahu asemel peaministriks tõusta. Siiski ei tähenda mandaadist loobumine, et pikaaegne peaminister on täielikult kõrvale astunud. Mõlemad kõige tõenäolisemad tulevikustsenaariumid annavad talle võimaluse jätkata.

Neist esimene on niinimetatud ühtsusvalitsus, suur koalitsioon senise võimuerakonna Likudi ja Gantzi juhitava Sinivalge liidu vahel. Ühtsusvalitsuse loosungi all läksid valimistele nii Sinivalge kui marurahvuslik Yisrael Beitenu. Viimase juht Avidgor Lieberman on korduvalt teatanud, et kui Likud ja Sinivalge jõuavad omavahel kokkuleppele, võib tema sellest valitsusest ka kõrvale jääda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles