Eesti pangad teenivad kõige kiuste võrratuid kasumeid (5)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
SEB.
SEB. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

Swedbank Eesti teenis tänavu üheksa kuuga 148,2 miljonit eurot puhaskasumit, mis on täpselt sama tulemus nagu eelmiselgi aastal. SEB suutis tulemusi aga parandada ja teenis 76,6 miljonit eurot kasumit.

Swedbanki kasumit toetas kõrgem tulu, kuid tasakaalustasid suuremad laenukahjumid ja kulud, teatas pank.

Pärast Robert Kiti vallandamist Swedbanki juhiks tõusnud Olavi Lepp kommenteeris panga kolmanda kvartali tulemusi järgnevalt: «Eesti inimestel ja ettevõtetel läheb hästi – see on ilmne ka meie laenuportfelli kvaliteedist. Sellegipoolest leidub Eestis valdkondi, mis vajavad lisatuge. Just nende valdkondade abistamiseks on meil heategevusprojektid, mida viime ellu oma klientide, töötajate ja äripartnerite toel.»

Tänavu üheksa kuuga kasvatas Swedbank nii majapidamiste kui ka ärisektori laenuportfelle, tuues nii kaasa 5,8-protsendilise kogukasvu. Hoiused kasvasid 5,5 protsenti. Puhas intressitulu kasvas 5 protsenti. Kasvu taga olid peamiselt suuremad laenumahud. Puhas teenustasutulu kasvas 6,2 protsenti. Kasvu tõi kaasa suurem kliendiaktiivsus.

Puhastulu finantsinstrumentidelt kasvas 29,1 protsenti tänu investeeringute positiivsele ümberhindlusele. Muud tulud kasvasid 16 protsenti eelkõige tänu suurenenud kindlustustuludele. Swedbanki kulud kasvasid 12 protsenti, mille taga olid kõrgemad personalikulud ning turunduse ja väliskonsultatsioonide kulud.

Swedbanki annetuskeskkonnas «Ma armastan aidata» on juuni seisuga Eesti elanikud annetanud enam kui 1,2 miljonit eurot, millest Swedbank lisas 400 000 eurot.

SEB: kliendid on ettevaatlikumad

SEB Eesti üksused lõpetasid tänavu üheksa kuud 76,6 miljoni euro suuruse kasumiga. Eelmisel aastal teeniti sama ajaga 58,3 miljonit eurot.

SEB Panga juhatuse esimees Allan Parik ütles, et üheksa kuu majandustulemused on kooskõlas Eesti majanduse üldpildiga. «Vaatamata euroala majanduskeskkonna nõrgenemisele, on Eesti majanduskasv olnud kiire ja seetõttu on jõudsalt suurenenud ka SEB laenuportfell,» märkis ta.

Võrreldes mulluse sama perioodiga kasvas SEB laenuportfell aasta üheksa kuuga 10,6 protsenti ja hoiused 9,9 protsenti. Ettevõtete laenumaht kasvas üheksa kuuga 11,4 protsenti ja hoiused 10 protsenti, eraisikute laenud 8,2 protsenti ja hoiused 10,6 protsenti.

«Samas on viimastel kuudel eelkõige tööstussektoris olnud märgata ettevõtete kindlustunde nõrgenemist. Näeme ilminguid suuremast ettevaatlikkusest ka oma klientide seas ja töös olevaid projekte on vähem kui aasta esimeses pooles. Sellele vaatamata püsib nii ettevõtete kui eraisikute finantsseis väga tugev,» lisas Parik.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles