Coop Pank pürib uuel nädalal suure hooga rahvaaktsiaks (1)

BNS
Copy
Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink FOTO: Sander Ilvest
Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink FOTO: Sander Ilvest Foto: Sander Ilvest

Coop Panga aktsiate märkimine algab 18. novembril ja eelduslikult algab aktsiatega kauplemine börsil 9. detsembril. Kokku paisatakse turule 46,3 miljonit aktsiat hinnaga 1,15-1,3 eurot. Sellega on tegu Eesti ajaloo suuruselt kuuenda IPOga. 

Coop Pank teatas, et soovib oma aktsiate esmase avaliku pakkumisega (IPO) kaasata kasvustrateegia toetuseks 37 miljonit eurot lisakapitali ja emiteerib selleks kuni 32,2 miljonit uut aktsiat.

Seeläbi tõuseks panga aktsiate koguarv kuni 94,4 miljonini. Lisaks uute aktsiate emiteerimisele müüvad IPO käigus osa olemasolevaid väikeaktsionäre uutele investoritele kokku kuni 14,1 miljonit aktsiat. Seega saavad investorid IPO käigus omandada kokku kuni 46,3 miljonit aktsiat, teatas pank. 

Nii jae- kui kutselised investorid saavad avaldada soovi Coop Panga aktsiate omandamiseks märkimisperioodil, mis algab 18. novembril ja kestab kuni 29. novembrini. Pakutavate aktsiate märkimise hinnavahemik on 1,15 kuni 1,3 eurot ning IPO rahaline maht on seega ligikaudu 55 miljonit eurot.

Pank soovib IPO käigus kaasata 37 miljonit eurot täiendavat omakapitali, mida on plaanis kasutada panga kasvustrateegia rahastamiseks ja ärimahtude kasvatamiseks. Oktoobri lõpu seisuga on panga omakapital 58 miljonit eurot ning eduka IPO järel kasvaks see 95 miljoni euroni.

Coop Panga juhatuse esimehe Margus Rinki sõnul ootab pank IPO käigus oma aktsionärideks laia ringi kutselisi ja jaeinvestoreid. «Soovime kujundada Coop Panga aktsiast börsil aktiivselt kaubeldava ja suure aktsionäride arvuga rahvaaktsia. Kui esimestel aastatel näeme end peamiselt kasvuaktsiana, siis dividendipoliitika kohaselt hakkab pank alates 2022. aasta kevadest maksma ka omanikutulu, määrates dividendideks 25 protsenti aastakasumist,» selgitas Rink.

IPO läbiviimise finantsnõustaja LHV esindaja Lauri Lind märkis, et emissiooni ülemärkimise korral soovitakse eelistada jaeinvestoreid ning omakorda eraldi Coop Panga kliente. «Eelisjaotus jaeinvestoritele on kuni 2500 aktsia ulatuses ja esimesel nädalal aktsiate märkijatele kuni 5000 aktsia ulatuses. Seejuures soovib Coop Pank IPO käigus anda oma klientidele eelisjaotuse kuni 10 000 aktsia ulatuses,» ütles Lind.

Emissiooni õnnestumise järel noteerib Coop Pank oma aktsiad Nasdaq Tallinna börsi põhinimekirjas. Plaanide kohaselt on Coop Panga aktsiate esimene kauplemispäev Tallinna börsil 9. detsembril.

Eesti kapitalil põhinev Coop Pank on üks viiest Eestis tegutsevast universaalpangast. Coop Pangal on üle Eesti 15 pangakontorit ja 28 pangapunkti. Panga igapäevapanganduse kliendiarv ulatus oktoobri lõpuks 58 300-ni. Panga strateegiliseks aktsionäriks on kodumaine kaubanduskett Coop Eesti, mille müügivõrgustikku kuulub 330 kauplust ja millel on ligikaudu 600 000 püsiklienti.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles