Erdoğan ähvardas džihadistid Euroopasse saata (7)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT/EPA/SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ähvardas vabastada vangistatud äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) võitlejad ja saata nad Euroopasse, kui Euroopa ei muuda oma seisukohta Türgi suhtes.

«Te peaksite vaatama üle oma suhtumise Türgisse, kes hoiab praegu vangis palju ISISe liikmeid ning kontrollib samal ajal neid, kes on Süürias,» lausus Erdoğan täna Euroopa Liidule viidates.

«Need väravad avanevad ja neile ISISe liikmetele, keda on juba sinna saadetud, tuleb lisa. Siis võite te ise oma probleemiga tegeleda,» lisas Erdoğan.

Türgi on alustanud ligi 1200 riigi vanglates hoitava välismaist päritolu äärmuslase ja 287 hiljuti Süürias tabatud ISISe liikme tagasisaatmist kodumaale. Kinnipeetavate seas on ka isikuid, kellelt on võetud kodakondsus, et takistada nende kodumaale naasmist.

Siseministeeriumi pressiesindaja Ismail Catakli teatas eile, et riigist on repatrieeritud üks USA päritolu ISISe võitleja, 14. novembril lennutatakse koju ka seitse Saksamaa kodanikku. Ettevalmistused käivad ka kahe Iirimaa kodaniku ning Prantsuse ja Taani kodanike tagasisaatmiseks.

USA kodaniku väljasaatmisel on aga ilmnenud probleemid, kuna Kreeka keeldus ameeriklasest ISISe liiget riiki laskmast. Nüüd on mees kinni kahte riiki eraldaval militariseeritud alal.

Väidetavalt veetis mees öö piiritsoonis, kui Kreeka ei lubanud tal Kastaniesi linna lähedal riiki siseneda. Türgi ametniku sõnul ei soostunud mees USAsse naasma ja nõudis enda Kreekasse saatmist. Riigi meedia tuvastas mehe Jordaania päritolu USA kodanikuna, kelle nimi on  Muhammed Darwis B.

Türgi meedia tuvastas Türgi-Kreeka piiritsoonis oleva mehe Ameerika Ühendriikide kodanikuna, kes kuulus väidetavalt äärmusrühmituse Islamiriik ridadesse.
Türgi meedia tuvastas Türgi-Kreeka piiritsoonis oleva mehe Ameerika Ühendriikide kodanikuna, kes kuulus väidetavalt äärmusrühmituse Islamiriik ridadesse. Foto: /AP/Scanpix

Erdoğan teatas vastuseks teadetele: «See, kas nad on piiril kinni, ei valmista meile muret. Me jätkame nende saatmist. See, kas nad võtavad nad vastu või mitte, ei ole meie mure.»

Türgi ei ole andnud täpseid arve isikute kohta, keda plaanitakse tagasi saata, samuti pole teada isikute rahvus. Lisaks jääb ebaselgeks, kuidas Ankara kavatseb tagasisaatmist korraldada, eriti arvestades kodakondsuseta isikuid.

Türgi on saatnud ISISe liikmeid tagasi juba aastaid, kuid nüüd on Ankara tõstatanud küsimuse seoses Euroopa kriitikaga Türgi tegevuse osas Süüria kurdide vastu alustatud sõjalise operatsiooniga.

Lisaks vihastas Ankarat Euroopa Liidu otsus kehtestada Türgile sanktsioonid seoses gaasi puurimisega Küprose ranniku lähedastes vaidlusalustes vetes.

Türgi pealetung Süüria piirialadele on seadnud ohtu suures osas kurdide hallatavate kinnipidamiskeskuste turvalisuse.

Süüria Demokraatlike Jõudude (SDJ) kurdi-araabia koalitsioon peab vangis rohkem kui 12 000 ISISe võitlejat, kuid nende valve ei ole kuigi kindel, ütles täna SDJi esindaja Mustafa Bali.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles