Rootsi Demokraadid tõusid kõige populaarsemaks erakonnaks

Copy
Rootsi Demokraatide esimees Jimmie Åkesson.
Rootsi Demokraatide esimees Jimmie Åkesson. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Rootsi Demokraadid on väljaande Aftonbladet värske küsitluse järgi Rootsi kõige suurema toetusega erakond.

Aftonbladeti väitel on tegemist ajaloolise tulemusega, kuna erakond tõusis esikohale esimest korda. Kui valimised toimuksid praegu, toetaks küsitluse järgi Rootsi Demokraate 24 protsenti valijatest ehk iga neljas rootslane.

Sotsiaaldemokraatide toetus on värske küsitluse järgi 22 protsenti, mis on Aftonbladeti väitel erakonna kõige madalam tulemus. Sotsiaaldemokraadid on olnud suurima toetusega erakond üle 100 aasta, mistõttu on toetusküsitlustes teisele kohale kukkumine ajalooline muutus.

Oktoobris Rootsi rahvusringhäälingu SVT poolt avaldatud küsitluse tulemused erinevad Aftonbladeti omast aga märgatavalt. Sotsiaaldemokraatide toetus oli SVT küsitluse tulemuste järgi 26 protsenti, Rootsi Demokraatidel aga 20,5 protsenti.

Dagens Nyheteri küsitluses tuli välja selge sooline erinevus. Naistest toetas Rootsi Demokraate 13 protsenti vastajatest, meestest aga 28 protsenti.

Eelmise aasta sügisel toimunud valimistel said sotsiaaldemokraadid 28,3 protsenti häältest. Rootsi Demokraadid saavutasid valimistel aga 17,5-protsendilise toetuse.

Rootsi Demokraatide liider Jimmie Åkesson ütles Aftonbladetile, et ei olnud küsitluse tulemustest üllatunud. Ta on enda sõnul juba pikalt väitnud, et Rootsi Demokraadid saavad «kas varem või hiljem kõige populaarsemaks erakonnaks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles