Kallase ähvardaja jagab varikontolt vaid EKRE sõnumeid (140)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Kui enne Postimehe kommentaaripalvet anti enesetutvustuses au EKRE-le, siis pärast kontoomaniku poole pöördumist see kadus. Peale selle muutus tegelase elukoht ja muudki.
Kui enne Postimehe kommentaaripalvet anti enesetutvustuses au EKRE-le, siis pärast kontoomaniku poole pöördumist see kadus. Peale selle muutus tegelase elukoht ja muudki. Foto: Kuvatõmmis

Möödunud nädala poliitkeerises laekus Reformierakonna esimehe Kaja Kallase Facebooki postkasti räige sõnakasutusega ähvardus. Nädalavahetusel selgitas Postimees välja, et ähvardus laekus Kallasele Kalle Tamm Vahuri nimeliselt varikontolt. Pole selge, kes Kalle Tamm Vahuri nime taga tegutseb, küll aga on ilmsed tema poliitilised vaated.

Ehkki politsei on juhtumi asjaolusid ning konto õiget omanikku alles välja selgitamas, kinnitatakse, et mingit reaalset ohtu Kaja Kallase elule ja tervisele ei ole. Tallinna Kesklinna politseijaoskonna juhi Kaido Saarniidu sõnul otsustatakse pärast isiku kindlaks tegemist, kas süüteomenetlusega minnakse edasi või mitte. «Samas tahan rõhutada, et politsei võtab teateid ähvardamisest tõsiselt ja sellistest juhtumitest tuleks meile alati teada anda,» lisas Saarniit.

Postimehe käsutuses olevast ähvardussõnumi kuvatõmmisest võib lugeda, et varsti hakkavat Eestis juhtuma asju, mida seni kunagi juhtunud pole, ning vägistamisnimekirjas on Kallas prioriteet ja tehtust lubatakse jagada pilte üle maailma. «Sa nässakas saad selle, mille sa väärid ja selle taga on 20–30 vanglamentaliteediga inimest. Sina hävitad õigusriiki, siis meie oleme valmis sind varitsema ja hävitama koduõue ees,» seisis jälgis sõnumis, mida Reformierakonna juht teisipäeva õhtul lugema pidi. Kallas pöördus ähvarduse peale kohe politseisse.

Ähvarduse viisakam pool. Praeguseks on varikonto jälgede segamiseks oma profiilipildi välja vahetanud.
Ähvarduse viisakam pool. Praeguseks on varikonto jälgede segamiseks oma profiilipildi välja vahetanud. Foto: Ekraanitõmmis

Küsimuste peale hakkas jälgi segama

On ilmselge, et ähvardaja konto pole päris ja loodud just selleks, et ennast anonüümselt sotsiaalmeediakanalites välja elada. Näiteks on ühe profiilipildina üles pandud foto Läti teaduste akadeemia presidendist Ojārs Spārītisest. Kuigi pole selge, kes Kalle Tamm Vahuri nime taga tegutseb, ei jäta tema jagatud info ja pildid kahtlust sellest, millised on ta poliitilised vaated. Konto omanik tutvustab ennast nii: «Inimene ilma au ja väärikuseta on tuli mis põleb põrgus. EESTI RAHVAKS VABAKS. EKRE.» Viide EKRE-le kadus muidugi kohe, kui Postimees palus konto omanikul oma ähvardusi kommenteerida. Samuti muudeti ära elukoht, mis enne märkis isiku olevat Rootsis, ning pühapäeva õhtuks ka profiilipilt.

Kontol on jagatud vaid Uute Uudiste (EKRE ametlik uudistekanal) artikleid ja EKRE poliitikute sõnavõtte. Sõpradeks enamasti vaid EKRE poliitikud, sealhulgas maaeluminister Mart Järviku nõunik Maido Pajo ja parlamendi spiiker Henn Põlluaas. Ühtlasi on Kalle Tamm Vahur Uute Uudiste artiklite püsikommenteerija, kes ka neis sõnavõttudes halastamatus vanglažargoonis kolumnistide ja Reformierakonna poliitikute suunas sappi pritsib. Näiteks on soovitanud ta kolumnist Ahto Lobjakal «endasuguseid trukkida».

Varikonto sõbralist sisaldab enamasti EKRE poliitikuid.
Varikonto sõbralist sisaldab enamasti EKRE poliitikuid. Foto: Kuvatõmmis
Kui enne Postimehe kommentaaripalvet anti enesetutvustuses au EKRE-le, siis pärast kontoomaniku poole pöördumist see kadus. 
Kui enne Postimehe kommentaaripalvet anti enesetutvustuses au EKRE-le, siis pärast kontoomaniku poole pöördumist see kadus. Foto: Kuvatõmmis
Varikonto jagab vaid EKREga seotud uudiseid.
Varikonto jagab vaid EKREga seotud uudiseid. Foto: Kuvatõmmis

EKRE juhid ise peavad Kallase lugu ähvardusest muude teemade lämmatamiseks ning naeruvääristavad talle edastatud sõnumit. Täpsemalt pidasid EKRE juhid Mart ja Martin Helme silmas Kallase väljaütlemist Jüri Ratase kohta, kui ta süüdistas peaministrit valmiduses Eesti maha müüa. «Ja kui see asi läks tal hapuks, siis püüdis selle uudise ära lämmatada looga sellest, kuidas ta on saanud jõhkra tapmisähvarduse,» ütles Martin Helme TRE raadio saates «Räägime asjast».

Peaminister mõistis ähvarduse hukka

Kaja Kallas selgitas, et otsustas asja avalikuks teha, sest tema teada on sarnaseid sõimukirju saanud teisedki naissoost riigiametnikud. «Olen kuulnud, et sarnaseid sõimukirju ja ähvardusi saavad viimasel ajal ka paljud [naissoost] riigiametnikud, kuna teevad lihtsalt oma tööd. See ei ole normaalne ja sellega ei tohi leppida. Julgustan kõiki siiski politsei poole pöörduma, sest see ei tohi saada meie igapäevaelu osaks, mis justkui on palga sees, mis iganes tööd sa siis teed või oma veendumuste eest seisad,» kommenteeris Kallas.

Olen kuulnud, et sarnaseid sõimukirju ja ähvardusi saavad viimasel ajal ka paljud [naissoost] riigiametnikud, kuna teevad lihtsalt oma tööd. See ei ole normaalne ja sellega ei tohi leppida.

Reformierakonna esimees Kaja Kallas

Peaminister Jüri Ratas asus Kaja Kallase poolele ning tegi teda toetava avalduse, kus ütles, et Eesti ühiskonnas pole räigetele ähvardustele kohta. «Eesti ühiskonnas pole mingit kohta sellistele räigetele ähvardustele, millega pannakse tõsise löögi alla meie inimeste turvatunne. Tunnustan Politsei- ja Piirivalveameti teenistujaid kiire reaktsiooni eest, millega selgitati välja, et tegelik oht Kaja Kallasele saadetud ähvarduste puhul õnneks puudub. Olen veendunud, et PPA võtab iga ähvardust inimese elule täie tõsidusega, et tagada kogu meie ühiskonna turvalisus ning selgitada välja selliste tegude motiivid ja autorid,» avaldas Ratas sotsiaalmeedias.

Postimees kirjutas selle aasta jaanuaris EKRE trollivabrikust, nimelt et sotsiaalmeedia kommentaariumides avaldavad arvamust kümned valenimega tegelased, kellest kahel õnnestus saada arvamuspinda isegi Eesti Päevalehes. Erakonna noorteorganisatsiooni Sinine Äratus juhatusse kuuluv Ruuben Kaalep tunnistas, et tegeleb teadlikult sotsiaalmeedias valenimede alt trollimisega. Erakonna esimees Mart Helme ei selles probleemi näinud.

Kommentaarid (140)
Copy
Tagasi üles