10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Sokid, kindad, kampsunid

Kes küll ei teaks, et kõik need tulevad lamba seljast. Ja ega vist ära öelda ka maitsvast lambalihast. Kuid lammaste hulk hakkab muret tegema. Tõsi, kostab hääli, et mis me ikka jahime nende lammastega. Toome liha muudkui Kesk-Aasia vabariikidest sisse. Kas see on aga ainuõige tee? Vaja oleks mõelda ka sellele, et maarahvas, n.-ö. individuaallambakasvatajad kolivad tulevikus üha rohkem keskustesse. (Neilt tuleb aga kaunike osa villast ja lihast.) Ja ega nad siis seal enam lambaid kasvata. Nii et mis saab edasi? Paljude küsimuste ümber keerlesidki mõtted lammaste tõuaretusnõukogu üldkoosolekul. Tore, et see peeti meie rajooni Uhtna kolhoosis. Ja seal mitte just päris juhuslikult. Meie rajoonis asub tervenisti kaks (Uhtna ja “Punase Tähe” kolhoosis) esimese klassi tõufarmi. Kolmaski (“Energia” kolhoosis) on juuri ajamas. Tuletame meelde, et vabariigis on üldse 16 tõufarmi.

Kokku olid tulnud nii teadusemehed, lambakasvatajad kui ka selle ala suunajad. Nõupidamisel polnud küll kedagi, kes oleks käe lammaste vastu tõstnud. Tõsiseid, otse pakitavaid küsimusi oli ohtrasti. Kas või näiteks lammaste ninaesine. Kui tänavu suvel taheti korraldada õppepäev, selgus, et vabariigis ei leidu ühtegi majandit, kus oleks saanud õiget koplit näidata! Ja lambalaudad. Kui neid nüüd edaspidi ehitada, siis juba igati aja nõuete kohaselt.

10 aastat tagasi

Põlevast kortermajast päästeti kümme inimest

Neljapäeva õhtul süttis Rakveres Pikas tänavas elumaja esimesel korrusel korter ja päästjad tõid suitsuga täitunud majast välja kümme inimest, neist viis olid lapsed. Häirekeskus sai teate põlengu kohta kahekorruselises kuue korteriga puust elumajas neljapäeval kell 18.58. Päästekorraldaja saatis sündmuskohale operatiivkorrapidaja, neli päästeautot ja kaks kiirabibrigaadi. Päästjate kohale saabudes põles hoone esimesel korrusel olevas korteris voodi. Tuld olid võtnud ka läheduses olnud lapsevoodile kuhjatud pehmed mänguasjad ja toa sisustus.

Korteripõlengu tõttu täitus kogu maja suitsuga. Päästjad tõid hoonest välja viis täiskasvanut ja viis last. Teiselt korruselt päästeti redeli abil seitse inimest, kes olid sinna suitsulõksu jäänud. Rakvere haigla peaarst Sirje Kiisküla ütles, et põlengult viidi haiglasse 30aastane mees, kes pandi intensiivraviosakonda jälgimisele. Tulekahju tagajärjel sai põlenud korter tule-, suitsu- ja veekahjustusi. Ülejäänud elamu suitsukahjustusi. Päästjad tuulutasid pärast põlengu kustutamist maja ja inimesed said oma eluruumidesse minna. Ainult põlenud korter oli elamiskõlbmatuks muutunud ja seal elanud pere läks sugulaste või tuttavate poole. Tulekahju tekkepõhjus on selgitamisel. Põlengus kannatada saanud perekond, kes korterit üüris, pöördus abi saamiseks Rakvere linna sotsiaalosakonna poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles